Ülevaade: keskerakondlased maadlevad kohtus 150 000 euroni ulatuvate nõuetega (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: PRIIT TOOBAL, LAURI LAASI, IVOR ONKSION, KOHUS : TALLINN, EESTI, 17OCT14
Priit Toobal, Ivor Onksion, Lauri Laasi. Kohus. 
lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES
TLMPM03: PRIIT TOOBAL, LAURI LAASI, IVOR ONKSION, KOHUS : TALLINN, EESTI, 17OCT14 Priit Toobal, Ivor Onksion, Lauri Laasi. Kohus. lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Keskerakonnal ja partei juhtliikmetel on kohtus pooleli rida vaidlusi, mille kaotamisel ähvardab neid kokku pea 150 000 euro tasumine, lisaks ootab parteid tõenäoliselt vaidlus veel enam kui 100 000 euro üle, sest just selles ulatuses ebaseaduslike annetuste tagastamist valmistub erakondade rahastamise järelevalve komisjon erakonnalt nõudma.

Seni on Keskerakond riigieelarvesse kandnud 11 030 eurot aastate eest anonüümselt saadud annetusi. Kuigi algul vaidlustas Keskerakond erakondade rahastamise järelevalve komisjoni sellegi ettekirjutuse halduskohtus, võttis partei kaebuse eelmise aasta lõpus tagasi ja tasus summa kahes osas selle aasta alguses.

Priit Toobal, Lauri Laasi ja Ivor Onksion koos kaitsjatega kohtus. Foto: Liis Treimann
Priit Toobal, Lauri Laasi ja Ivor Onksion koos kaitsjatega kohtus. Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ettekirjutus puudutas 2010. ja 2011. aasta annetuste registris kajastatud sularahaannetusi, mille Keskerakond deklareeris tagantjärele 2012. aasta kevadel ning mis viisid erakonna peasekretäri Priit Toobali dokumendi võltsimises süüdistatuna kohtu alla. Novembri lõpus jäi Toobal nii võltsimises kui lisaks ka eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises riigikohtu otsusega lõplikult süüdi.

Otsuse kohaselt võltsis Toobal viit erakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, et erakond saaks kasutada teadmata päritoluga sularaha. Võltsitud orderid pidid näitama, et sularaha, mille Toobal Keskerakonna kassasse maksis, on inimestelt saadud annetus, mida erakond tohib vastu võtta. Kuna Toobal pani võltsimise toime erakonna peasekretärina, jäi riigikohtu otsusega kuriteos juriidilise isikuna süüdi ka Keskerakond.

Kohalike valimiste eelsed reklaamid – 121 800 eurot

Keskerakonna juhtpoliitikutel – erakonna esimehel, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaarel, abilinnapeal Arvo Sarapuul, Põhja-Tallinna linnaosa endisel vanemal Karin Tammemäel ja tema endisel asetäitjal Priit Kutseril ning Tallinna ettevõtlusametis töötaval kunagisel abilinnapeal Jaanus Mutlil – on pooleli kohtuvaidlused erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ettekirjutuste üle, mille kohaselt peaksid nad 2013. aasta kohalike valimiste eel Tallinna linnavalitsuse raha eest tehtud valimisreklaamide kulud linnale tagasi maksma.

Hiiu staadioni avamisele kutsunud reklaam. Foto: Mihkel Maripuu
Hiiu staadioni avamisele kutsunud reklaam. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kõige kaugemale on jõudnud vaidlus Savisaarel, kes pöördus sel nädalal kaebusega riigikohtusse. Veebruari keskel jättis Tallinna ringkonnakohus muutmata halduskohtu otsuse, mille kohaselt peab Savisaar linnale tagasi maksma peaaegu 113 000 eurot.

Komisjoni ettekirjutuse järgi peab Savisaar tasuma kohalike valimiste eelse «Tallinn liigub» reklaami eest 100 842,69, telekanalis PBK näidatud venekeelse reklaamklipi eest 8467,2 ning Hiiu staadioni avamise reklaami eest 7333 eurot. Viimane summa tuleb Savisaarel ettekirjutuse järgi tagastada Jaanus Mutliga solidaarselt.

Tammemäe kepikõnnikampaania reklaam. Foto: Mihkel Maripuu
Tammemäe kepikõnnikampaania reklaam. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nii Mutlile kui Priit Kutserile tehtud ettekirjutuse on Tallinna halduskohus jätnud jõusse ning praeguseks on vaidlus jõudnud ringkonnakohtusse. Kohtu pressiesindaja sõnul on kaebused menetlusse võetud, kuid nende arutamise tähtaega pole seni määratud. Kutser vaidleb komisjoniga spordikompleksi avamist lubanud plakati üle, mille eest linn maksis 1234,8 eurot.

Karin Tammemäe kaebuse on halduskohus jätnud samuti rahuldamata ning ringkonnakohus hakkab seda arutama 26. aprillil. Ettekirjutuse järgi peaks Tammemägi kepikõnnitreeringute reklaami eest linnale tagasi maksma 268,8 eurot.

Hiiu staadioni avamise reklaamil figureerinud Arvo Sarapuu kaebust 3666,7 euro tasumise üle pidi reedel arutama Tallinna halduskohus, kuid kohtu pressiesindaja sõnul jäi istung ära, sest Sarapuu ega tema esindaja ei ilmunud kohtusse kohale. Edasise menetluse osas teeb halduskohus määruse lähiajal.

Riigikogu valimiste eelsed reklaamid – 13 300 eurot

Keskerakonna kaebus järelevalvekomisjoni ettekirjutusele, mis luges Keskerakonna noortekogu riigikogu valimiste eelse reklaamikampaania erakonnale tehtud keelatud annetuseks, on praeguseks jõudnud Tallinna ringkonnakohtu menetlusse. Tallinna halduskohus jättis kaebuse rahuldamata mullu oktoobris.

Komisjon leidis, et üle-eelmise aasta novembris kuuks ajaks Tallinna bussidele ilmunud plakatid reklaamisid tegelikult Keskerakonda, ehkki nende eest tasus MTÜ Keskerakonna Noortekogu. Reklaami kinnimaksmist tuleb komisjoni hinnangul käsitleda erakonnale tehtud juriidilise isiku annetusena, mis on keelatud ja tuleb seaduse kohaselt tagastada. Kokku peaks Keskerakond noortekogule tasuma 13 338 eurot. Kui noortekogu peaks raha vastuvõtmisest keelduma, tuleb raha kanda riigieelarvesse.

Keskerakonna noortekogu reklaam Tallinna liinibussil. Foto:
Keskerakonna noortekogu reklaam Tallinna liinibussil. Foto: Foto: Sander Ilvest

Komisjon kahtlustab üle 100 000 eest anonüümseid annetusi

Lisaks ootab Keskerakonda tõenäoliselt veel üks ettekirjutus, sest partei sularaha liikumist uurinud järelevalvekomisjoni kahtluse järgi on erakond viimastel aastatel vastu võtnud rohkem kui 100 000 euro eest anonüümseid annetusi.

Komisjoni hinnangul pole Keskerakonna raamatupidamine raamatupidamise seadusega kooskõlas, sest erisisulisi kandeid kajastatakse ühel kontol ja tehinguid pole kajastatud toimumise kuupäeval. Seetõttu pole komisjoni meelest kindel, et raamatupidamine kajastab õigesti erakonna finantsseisundit ja rahavooge.

Kuna Keskerakond keeldub sularaha liikumise kohta ka veenvaid selgitusi andmast või keeldub neid üleüldse andmast, on komisjonil tekkinud kahtlus, et erakonna sularahaarvestus on ebaõige, mis omakorda on tekitanud kahtluse, et erakond on vastu võtnud varjatult suures summas sularaha. Kui see on nii, siis on komisjoni sõnul tegu keelatud annetusega, mis tuleb annetajale tagastada või kanda riigieelarvesse.

Kontrollikomisjoni kuuluv keskerakondlane Tõnis Mölder on samas öelnud, et komisjoni töö partei rahaasjade uurimisel on alles pooleli ja praeguseks pole kindlaid tõendeid, justkui oleks Keskerakond keelatud annetusi vastu võtnud. «Paratamatult jääb mulje, et kuna ERJK volitused on peatselt lõppemas, siis üritatakse veel vägisi selles koosseisus omale Keskerakonnale «ärategemise» eest medalit rinda saada,» ütles ta. Kui komisjon teeb parteile ettekirjutuse, vaidlustab erakond selle väga suure tõenäosusega halduskohtus.

Keskerakonna vaateid propageeriv Kesknädal. Foto:
Keskerakonna vaateid propageeriv Kesknädal. Foto: Foto: Raigo Pajula

Pildikasutamine ilma autori loata – 12 600 eurot

Harju maakohus rahuldas sel nädalal osaliselt hagi Keskerakonna ja keskerakondlase Lauri Laasi juhitud MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu ja mõistis neilt fotograaf Jill Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja vastavalt 2800 ja 9800 eurot. Kohus nõustus, et Keskerakond ja Kesknädala väljaandja kasutasid 2011. aastal ilma loata Greenbergi fotot, rikkudes nii tema varalisi ja mittevaralisi õigusi.

Seeriast «Nutvad lapsed» pärit fotot kasutati Kesknädala reklaamis, mis kutsus eraldama Ärma talule kuluvat raha lasteaedadele, reklaamile vajutades avanes Kesknädala tellimise hinnakiri.

Keskerakond on juba teatanud, et pole maakohtu otsusega rahul ja kaebab selle edasi ringkonnakohtusse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles