Arrak: valimistel saab oluliseks teemaks suhted Venemaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi juhataja Andres Arrak
Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi juhataja Andres Arrak Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi juhataja, majandusteadlane Andres Arrak arvas, et viimaste sündmuste valguses saab üheks põhiliseks teemaks valimistel suhted idanaabriga.


«Kindlasti on üheks teemaks kollektiivne kambakas Keskerakonnale ja tema esimehele. Usun, et see toob laiemalt esile suhted Venemaaga üldse ja nende tulevik,» ütles Arrak.

Arrak sõnas, et näeb siin tunneli otsas valgust ja loodab, et poliitiliste ning majanduslike suhete küsimus idanaabriga saab olema üks olulisimaid teemasid.

«Teise teemana soovib koalistioon (ja eriti Reformierakond) kindlasti sõita euroratsu seljas. Ja seda teenitult. Ent kindel on ka, et kogu auspaiste säras ei jää puudutamata ka eurointegratsiooni ja eurotsooni tuleviku küsimused,» märkis Arrak. «Ent kindlasti jätab nn euroeufooria valimistele oma jälje.»

«Kolmandaks julgeksin pakkuda pikka aega kõrgena püsiva tööpuuduse teema. Sellest ei saa ei üle ega ümber. Eriti valusaks muutub järjest teravnev pikaajalise töötuse probleem,» ütles Arrak.

«Tööpuuduse temaatikast ei tohi hoiduda ükski partei, kui ta soovib rahvaga kõnelda. Ja kindlasti leiab nendes debattides väga äärmuslikke seisukohti. Alates sotside käskivast kõneviisist («ja tööpuudus olgu kadunud») kuni liberaalide («paindlikud tööturud tasakaalustuvad niikuinii») seisukohtadeni välja,» tõi Arrak näited.

«Lisaks julgeksin pakkuda üha kallineva energeetika teema, sest see lööb igaühe tasku pihta,» loetles Arrak viimase teema.

«Mina seaksin kõige enim lahendamist vajavate teemade hulgast esikohale kriisist väljumnise ja Eesti pikaajalisema visiooni temaatika,» ütles Arrak.

Arraku sõnul tuleb ühelt poolt ka edaspidi toetada paindlikku ja konkurentsile avatud majanduspoliitikat, mille efektiivsust on tõestanud ekspordi ja tööstustoodangu ülikiire taastumine.

«Teisalt on ilmselge, et praegusel koalitsioonil puudub selge visioon, kuhu eesti tahab jõuda ja milliseks riigiks kujuneda. Siinkohal soovitaksin kindlasti arutelude aluseks võtta Eesti Visioonikonverents 2018 materjalid,» ütles Arrak.


Tööpuuduse asetaks ka Arrak kindlasti kolme esimese hulka. «Kusjuures Eesti vajaks laiemat diskussiooni teemal, kes ikka vastutab vaesuse ja ebavõrduse eest. Kas eelkõige inimene ise või siis ühiskond. Ehk lihtne küsimus on: kas vaesus on iseloomuomadus või on kõik teised süüdi,» küsis Arrak.

Arraku sõnul on see põhimõtteline küsimus ühiskonna tasandil lõpuni vaidlemata. «Kas me valime Ameerika või Rootsi tee?»

«Kolmandaks sooviksin mina süvitsi analüüsi ja dispuute Euroopa ja euro teemadel. Euroopa sotsiaalse mudeli pankrot on tänaseks kõigile selge (iseasi, et paljud ei taha seda tunnistada),» märkis Arrak.

«Lennart Meri ütles küll, et me kuulume (paratamatult) Euroopasse, ent täna tuleb endalt küsida – millist Euroopat me soovime. Ja kas see Euroopa, kus me täna oleme, on ikka jätkusuutlik. Eesti võiks olla üks eestkõnelejaid Euroopas selle tuleviku stsenaariumide üle,» arutles Arrak.

Postimees.ee uuris valimiste eel ekspertidelt, millised saavad olema põhilised teemad, millega erakonnad valimistel välja lähevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles