Karilaid: Vabaerakond ja EKRE söövad IRLi ära, paar ampsu on veel jäänud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaidi hinnangul on koalitsiooni kuuluv Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), mis kaotab toetust Vabaerakonnale ja Konservatiivsele Rahvaerakonnale, pomm valitsuse jala otsas ning varem või hiljem hakkab see õõnestama ka Reformierakonna usaldust.

Karilaid ütles TNS Emori värskeid küsitlustulemusi kommenteerides, et Reformierakond hoiab valitsuserakondade seas 23-protsendilise toetusega liidripositsiooni, sest neil on jätkuvalt väga nõrgad partnerid.

Tema sõnul tegi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski mõne kuu eest küll ulja ja julge avangu ning lubas uut, jõulisemat, selgemat ja sotsiaaldemokraatlikumat poliitikat, kuid see pole tulemusi toonud. «Ma arvan, et avansiaeg saab läbi saama ka SDE jaoks. Jevgeni lubas uusi tuuli, aga ta ei ole suutnud sõnadele tegusid järele tuua,» ütles Karilaid Postimehele.

Reformierakonna ja SDEga koos koalitsiooni kuuluva IRLi toetust söövad tema sõnul nii Vabaerakond kui Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). «Paar ampsu on veel jäänud,» lausus Karilaid, kelle sõnul ei suuda IRL ennast piisavalt kehtestada ega näidata, milline nende poliitika on. «Nad vahepeal teevad üksikuid hüüatusi Venemaa suunal ja proovivad näiteks okupatsioonikahjude sissenõudmisega oma reitingut tõsta, aga on näha, et need hüüatused on ebaveenvad ja valijad sinna lõksu pole astunud.»

Karilaid märkis, et igal juhul on IRL oma vaid kuueprotsendilise toetusega pomm valitsuse jala küljes, mis mingil hetkel hakkab alla kiskuma ka Reformierakonna reitingut. «Kui Reformierakond tahab säilitada oma umbes 20-protsendilist usaldust ühiskonnas, siis nad peavad hakkama valitsust remontima, vastasel juhul kaotavad nad ise toetust,» leidis ta.

Tema hinnangul üritavad reformierakondlased praegu veel sättida Keskerakonna siseelu, valida õigeid esimehi ja näidata ära, kes on inglid ja kes deemonid, ning loodavad sedakaudu saada endale sobivat partnerit. «Eks nad pikemat aega ootavad juba, aga Keskerakonna siseelu on Keskerakonna siseelu ja me saame sellega ise hakkama, kuigi on tajuda muidugi poliitiliste konkurentide soovitusi kogu aeg,» lisas ta.

Rääkides Keskerakonna toetusest, mis on kasvanud 22 protsendilt 25 protsendini, ütles Karilaid, et erakonnal on õnnestunud pöörata sisemine konkurents enda kasuks. «Oleme näidanud rahvale demokraatia argipäeva. Arvan, et kuuest parlamendierakonnast oleme me olnud praegu teerajajad,» lausus ta ning soovitas ka teistel parteidel lasta ajakirjanikud kajastama oma sisemisi vaidlusi.

Samuti märkis ta, et olenemata sisemisest konkurentsist ja sellest, kes on erakonna sees mõnes küsimuses võitja või kaotaja, ei ole keegi Keskerakonnast lahkunud. «Erakond ikkagi üritab kokku hoida, sõltumata eriarvamustest, ma arvan, et see on ka olnud üks meie võit,» ütles Karilaid.

Ta prognoosis, et Keskerakonna toetust ei langeta ka partei esimehele Edgar Savisaarele esitatud uued kahtlustused. «Savisaarel oli kahtlustus juba siis, kui oli erakonna kongress, ja erakonna kongress andis talle kahtlustuste turmtule all rohelise tule. Keskerakond on arvestanud, et sellised kahtlustused on pea kohal,» rääkis Karilaid ning lisas, et erakonna vaktsineeris õiguskaitseorganite süüdistuste vastu ära juba Vladimir Panovi juhtum.

TNS Emori andmetel oli märtsis populaarseim erakond Keskerakond, millele järgnesid Reformierakond 23-, Vabaerakond 15-, SDE ja EKRE mõlemad 14- ning IRL kuueprotsendilise toetusega. Veebruariga võrreldes kasvas Keskerakonna toetus kolm ning Reformierakonna ja EKRE toetus ühe protsendipunkti, Vabaerakond kaotas toetust ühe ja SDE kaks protsendipunkti. Oma eelistust ei osanud märtsis öelda 20 protsenti küsitletutest.

Uuringufirma küsitles 9.–16. märtsini vastajate kodudes ja veebis 1204 valimisealist inimest vanuses 18–74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles