USA ametnik hoiatas Venemaad võimalike sanktsioonide eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA abiriigisekretär Euroopa asjade alal Daniel Fried.
USA abiriigisekretär Euroopa asjade alal Daniel Fried. Foto: Reuters / Scanpix

USA kõrge ametnik hoiatas Venemaad tõsiste tagajärgede eest, kui riik ei vii 10. oktoobriks oma vägesid Gruusia puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest välja.


USA abiriigisekretär Euroopa asjade alal Daniel Fried kinnitas, et Moskva satub ulatuslikku isolatsiooni, samuti saab tugeva hoobi riigi rahvusvaheline maine, kui Venemaa ei täida endale võetud kohustust taanduda Gruusia territooriumil asuvatest julgeolekutsooni kontrollpunktidest, vahendas Reuters.

«Venemaa peab otsustama, kui kaugele rahvusvahelisest üldsusest on [riik] valmis kaugenema,» ütles Fried, kelle kinnitusel on USA teinud ettevalmistusi juhuks, kui Venemaa lubadustest kinni ei pea.

«Venemaa invasioon Gruusias polnud ainult väike luksatus ega muhk teel. Tegemist on olulise probleemiga, sest Venemaa püüdis jõuga muuta rahvusvahelisi piire ja sellele mõtlemine mõjub üsna kainestavalt,» lisas Fried.

Fried pidas väga oluliseks ka Abhaasia ja Lõuna-Osseetia küsimust ja hoiatas olukorra eest, kus lääneriigid võivad Venemaa surve tõttu mässuliste vabariikide piire de facto tunnustada.

Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin on varem lubanud, et riigi «rahuvalvajad» lahkuvad kokkulepitud ajaks puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest. Separatistlikest Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast Venemaa vägesid välja viia aga ei kavatse, sest on teatanud 7600 regulaarsõjaväelase saatmisest mässulistesse vabariikidesse, mis on märgatavalt suurem number, kui enne sõja algust eelmisel kuul.

Samuti näevad kahe piirkonnaga sõlmitud sõpruse ja vastastikuse abistamise paktid ette Venemaa sõjaväebaaside rajamise.

Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy vahendatud rahuplaani üks punkt näeb aga ette kõigi vägede tõmbamist tagasi konfliktieelsetele positsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles