Kriminaalhooldajad saavad õiguse kontrollida süüdimõistetu joovet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkomeeter
Alkomeeter Foto: Küllike Rooväli / Postimees.ee montaaž

Kriminaalhooldajad saavad justiitsministeeriumi algatatud seadusemuudatusega õiguse hakata kontrollima süüdimõistetute alkoholi- või narkojoovet.

Kohus võib määrata tingimisi vangi mõistetud või ennetähtaegselt vabastatud süüdimõistetule käitumiskontrolli ajal alkoholi või uimastite kasutamise keelu, samas on seni seadusega sätestamata, kuidas selle kohustuse täitmist kontrollida. 

Nii võibki tegelikkuses alkoholi või narkootikumi tarvitamise keeld tunduda kriminaalhooldusalusele lihtsalt määruses märgitud nõudena, millest võib kõrvale kalduda, ilma et järgneks seaduses ettenähtud tagajärg, märkis justiitsministeerium kooskõlastusringile saadetud eelnõu seletuskirjas.

Kriminaalhooldusseaduse muudatus annab kriminaalhooldajale õiguse kasutada hooldusaluse joobe kontrollimiseks alkomeetrit või muud joobe tuvastamise vahendit. Kui süüdimõistetu alkomeetri või uimastitesti positiivse näiduga ei nõustu, võib kriminaalhooldaja saata inimese joobeekspertiisi. 

Justiitsministeerium tahab seadusemuudatusega sätestada ka selle, et kriminaalhooldusalune peab edaspidi taotlema Eestist lahkumiseks luba sõltumata äraoleku pikkusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles