OSCE loodab Lõuna-Osseetiasse saata lisavaatlejaid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb.
Alexander Stubb. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE esimees Alexander Stubb avaldas lootust, et ummikseis Lõuna-Osseetia küsimuses õnnestub kiiresti lahendada.


Soome välisminister ja OSCE esimees Stubb oli pärast kohtumist Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, kus tuli arutlusele lisavaatlejate saatmine Gruusiasse, lootusrikkalt meelestatud, vahendas Reuters.

«Ta [Lavrov] lubas võtta Moskvaga ühendust ja seda küsimust arutada,» ütles Stubb, kelle hinnangul on järgmised 24 tundi olukorra lahendamiseks kriitilise tähtsusega.

OSCE delegatsiooni kuu kestnud pingutused sõjaliste vaatlejate arvu suurendamiseks Gruusias kuni 100ni ei kandnud aga Venemaa vastuseisu tõttu vilja. Kõige teravamaks probleemiks oli vaatlejate vastutuspiirkonna küsimus, sest Venemaa ei soovi vaatlejaid separatistlikesse Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse lubada.

Gruusias on praegu 28 OSCE vaatlejat, kellest kaheksa viibisid riigi territooriumil enne sõja puhkemist. 20 vaatlejat viidi konfliktipiirkonda vahetult pärast sõja puhkemist.

OSCE soovib mässulise Lõuna-Osseetia vabariigi territooriumile saata lisaks veel kaheksa vaatlejat, kes annaksid ülevaate sõjas kannatada saanud piirkonna tegelikust olukorrast.

«Esiteks sooviksime saada objektiivset informatsiooni, milline on olukord koha peal ja teiseks oleks neil [vaatlejatel] rahustav mõju,» täpsustas Stubb.

Gruusia julgeoleku ja stabiilsuse küsimust arutatakse ka 15. oktoobril Genfis toimuval rahvusvahelisel kohtumisel, kus üritatakse leida lahendust ka põgenikeprobleemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles