Eesti saab USA-lt tankitõrjesüsteemi Javelin rakette (3)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kaitsevägi võttis täna Ühendriikidelt vastu hiljuti relvastusse jõudnud relvasüsteemi Javelin laskemoonasaadetise, teatas kaitseväe peastaap.

«Tegemist on olulise laskemoona täiendusega, mis võimaldab kaitseväel hävitada kuni brigaadi suuruse vaenlase tankiüksuse,» ütles kaitseväe pearelvur major Risto Pärtel, kelle sõnul jaotatakse raketid üle Eesti nende üksuste vahel, kes kasutavad tankitõrjesüsteemi Javelin.

Laskemoona tarne väärtuseks on 33 miljonit dollarit ja seda finantseeritakse Ameerika Ühendriikide Euroopa julgestusmeetmeteks eraldatud rahadest. Tarne raames saab kaitsevägi Ühendriikidelt muuhulgas Javelin Block-1 tüüpi rakette, mis on oma eelkäijast suurema kiiruse ja purustusjõuga.

2013. aasta algul kinnitatud Riigikaitse arengukava 2013-2022 üheks oluliseks suurvõimeks on kaitseväele uute tankitõrjeraketisüsteemide hankimine.

Javeline kasutatakse jalaväepataljoni tasandi tankitõrjerelvadena, kus nad järk-järgult vahetavad välja senised Milanid. Samuti on plaanis Javeline hakata kasutama Kaitseliidu maakaitseüksustes.

Javelin on nn lase ja unusta tankitõrjesüsteem, millel on võimsam lõhkepea ning mida saab vajadusel lasta ka suletud ruumidest.

Süsteem on Ameerika Ühendriikide ja paljude teiste riikide relvastuses alates 1990. aastate keskpaigast ning neid on edukalt kasutatud nii 2003. aasta Iraagi sõjas soomusmasinate vastu kui ka hiljem Afganistani mässuliste vastases võitluses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles