Uuring: surmanuhtluse vastu on rohkem inimesi kui selle poolt (4)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlusest selgus, et 43 protsendi Eesti elanike arvates ei ole surmanuhtlus õigustatud, sealhulgas 24 protsenti inimestest leiab, et surmanuhtlus ei ole mitte kunagi õigustatud.

«Postimehe korraldatud arvamusliidrite lõunasöögil ütles professor Jüri Allik Saar Polli uuringule tuginedes, et 71 protsenti Eesti inimestest pooldab surmanuhtlust. Meie poolt tellitud ja Turu-uuringute AS-i läbi viidud uuring aga näitab, et inimeste seisukohad ei ole nii must-valged,» selgitas MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut analüütik Art Johanson.

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud uuringus paluti inimestel vastata surmanuhtlust puudutavale küsimusele 10-palli skaalal. Vastuste järgi peab surmanuhtlust alati õigustatuks 11 protsenti elanikest ning surmanuhtlust peavad pigem õigustatuks kokku 39 protsenti vastanutest.

Inimesi, kes vastasid, et surmanuhtlus pole mitte kunagi õigustatud, oli küsitlusele vastanute seas 24 protsenti ning neid, kes on pigem surmanuhtluse vastu, oli kokku 43 protsenti. Tulemused eestikeelse ja venekeelse elanikkonna vahel ei erinenud märkimisväärselt.

Meie uuring näitas selgelt, et inimesed jagunevad surmanuhtluse küsimuses pigem pooleks ja veidi rohkem ollakse isegi surmanuhtluse vastu.

4 protsenti ei osanud hinnangut anda ja 14 protsenti inimesi asetasid end skaala keskele, mis sisuliselt näitab, et 18 protsenti küsitletutest ei andnud oma hinnangut surmanuhtluse vastu ega poolt.

«Meie uuring näitas selgelt, et inimesed jagunevad surmanuhtluse küsimuses pigem pooleks ja veidi rohkem ollakse isegi surmanuhtluse vastu. Lisaks oli surmanuhtlusele täielikult vastu kaks korda rohkem inimesi kui täielikult poolt. Jüri Alliku seisukoht keskaega pürgivatest «verejanulistest» eestlastest on ilmselgelt antud andmeid vaadates liialdatud,» tõi välja Art Johanson.

Uuringu viis läbi Turu-Uuringute AS ning kokku vastas küsimustele 795 Eesti kodanikku vanuses 18-aastat ja vanemad.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on asutatud jaanuaris 2016. Ühiskonnauuringute Instituut on mõttekoda ehk thinktank, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles