Pildid ja video: Keskerakonna aukohus arutas Mailis Repsi saatust (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna aukohus kogunes täna arutama riigikogu liikme, partei Raplamaa piirkonda juhtiva Mailis Repsi vastu esitatud süüdistusi, justkui oleks ta üritanud tuua erakonna Järvamaa piirkonnast 18 inimest nende teadmata üle Raplamaa piirkonda.

Reps ütles aukohtu istungi eel ajakirjanikele, et usub, et aukohtu liikmed teevad oma tööd südametunnistuse järgi. Tema sõnul on tegu erakonna väärikate liikmetega.

Küsimusele, milles teda täpselt süüdistatakse, vastas Reps, et siin on erinevaid versioone, kuid tema kõige suurem patt on see, et ta on üsna jõuliselt toetanud Kadri Simsonit. Samas kinnitas ta, et süüdistused, mida aukohus arutab, on pehmelt öeldes alusetud ja selle kinnituseks on tal kaasas ka kõigi Raplamaa piirkonda tulla soovinud 18 inimese allkirjad ja selgitused. Samuti ütles ta, et ei kavatse ise Keskerakonnast lahkuda.

Koos Repsiga läks aukohtu istungile hiljuti Tartu piirkonna juhiks tagasi valitud riigikogu liige Aadu Must, kes ütles ajakirjanikele, et kuuldavasti tuleb ka tema personaalküsimus aukohtus arutlusele, ehkki ametlikku kutset koosolekule pole ta saanud.

Reps ja Must väljusid koosolekult umbes poolteist tundi hiljem, mil nad vahetas istungil välja peasekretär Priit Toobal. Must selgitas siis, et aukohus oli saanud tema kohta kaks kirjalikku kaebust, millest üks puudutas tema väljaütlemisi meedias ja teine tema väidetavat vägivaldset käitumist erakonnakaaslase suhtes.

«Ilmselgelt on tegemist vääritimõistmisega,» kommenteeris Must kaebust väidetava vägivaldse käitumise kohta. «See oli emotsionaalne tundepuhang, milles keegi pidi süüdi olema.» Kellelt need kaebused tulid, Must ei öelnud. Küll aga avaldas ta arvamust, et tõenäoliselt ei võta aukohus teda puudutavaid küsimusi menetlusse.

Reps ütles pärast «ülekuulamist» ajakirjanikele, et temalt küsiti hulgaliselt küsimusi. «Peab ütlema, et aukohus võtab oma asja väga tõsiselt,» ütles Reps.

«Mina ja Reps andsime oma selgitused ja aukohus jäi asja arutama,» ütles Must pärast aukohtus ees käiku aga BNSile. «Usun, et väljaviskamisteni asjad ei saa minna, sest ma nägin Repsi seletusi, mis olid asjalikud, aga talle esitatud süüdistus on osaliselt kompileeritud ja survestatud.»

Repsi juhtumit arutas esmalt Keskerakonna juhatuse moodustatud töörühm, kuhu kuulusid peasekretär Priit Toobal, riigikogu liikmed Enn Eesmaa ja Siret Kotka, aukohtu esimees Kalle Klandorf ja Keskerakonna Järvamaa piirkonna kuraator Urmo Saareoja. Eelmisel esmaspäeval otsustas töörühm saata asja arutamiseks erakonna aukohtusse. Aukohtu järeldusi ja ettepanekuid peab omakorda arutama erakonna juhatus, kes seda täna suure tõenäosusega siiski ei tee.

Ühe võimalusena võib aukohus teha ettepaneku Reps erakonnast välja heita. Samas on näiteks partei aseesimees Jaanus Karilaid leidnud, et Reps võiks Keskerakonnas siiski jätkata, kui ta on oma veast õppinud.

Peasekretär Toobal on varem öelnud, et Reps saatis 2. märtsil, päev enne Raplamaa piirkonna aastakoosolekut talle Türi osakonna 18 keskerakondlase sooviavaldused vahetada oma piirkond Raplamaale. Tema sõnul selgus kontrollimisel, et suur osa neist 18 inimesest ei olnud piirkonnavahetusest teadlikud.

Toobali sõnul ei ole selles iseenesest midagi erilist, et inimesed erakonna sees oma piirkonda vahetavad. «Selle loo juures on probleem see, et kui me nende 18 inimese sooviavaldused kätte saime, siis vaadates ka inimeste sünniaegasid ja nende tuntust erakonna sees, võtsin nendega ühendust. Seda enam, et need sooviavaldused ei laekunud mitte nende endi inimeste e-posti aadressilt või allkirjastatult posti teel, vaid tulid Mailis Repsi arvutist korraga,» rääkis Toobal üle-eelmisel nädalal Tallinna Televisioonile.

Reps ise on öelnud, et erakonna esimehe Edgar Savisaare eesmärk on tekitada samasugune olukord nagu nelja aasta eest, kui toona Savisaare vastu esimeheks kandideerinud Jüri Ratase pooldajaid hakati ükshaaval erakonnast välja heitma. «Ettekäändeid ja välja mõeldud lugusid leiab ikka,» ütles ta eelmisel nädalal.

Reps on kinnitanud, et 18 inimest soovis erakonnas toimuva taustal ise toetust avaldada ja Raplasse kohale tulla. Enda sõnul saatis ta eelnevalt partei peabüroosse hoopis soovijate võimalikud avaldused. «Kusjuures oli selge, et igaüks tuleb oma avaldusega ja lõplik inimeste grupp võib muutuda,» ütles Reps.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles