Eestis käivitatakse kadunud laste leidmiseks KatrinAlert

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sihtasutus Kadunud käivitab Eestis Ameerika Ühendriikide eeskujul kadunud laste otsimise kiirteavitussüsteemi KatrinAlert.

«Oleme üles ehitamas üleriigilist süsteemi, mis võimaldab kuvada otsimisteate kadunud lapsest avalikes meediakanalites tunni jooksul,» teatas sihtasutuse Kadunud tegevjuht Aare Rüütli.

Rüütli sõnul on tänaseks üleriigilise teavituskanalite võrgustikuga liitunud näiteks erinevates kaubanduskeskustes ja mujal avalikus ruumis reklaamekraanipindu opereeriv Digiekraanid OÜ ning ühistranspordis reklaamekraanipindu opereeriv PublicTV, ent USAs jõuab info süsteemi kaudu operatiivselt veel ka tänavareklaami pindadele, raadiosse ja telesse. USAs on sel põhimõttel toimiv AMBER Alert kasutusel juba kakskümmend aastat.

«Esimesed tunnid ja päevad pärast lapse kadumist on kriitilised. Mida värskem on juhtum ja mida kiiremini jõuab info kadunud lapsest laiema avalikkuseni, seda tõenäolisemalt laekub juhtunu kohta olulisi vihjeid. Iga väike infokild on kadunud laste leidmisel kullahinnaga,» lisas Rüütel.

Rüütli sõnul ootab sihtasutus KatrinAlerdiga liituma kõiki koostööpartnereid, kes haldavad kadunud laste kohta info jagamiseks sobivaid infokanaleid.

Kadunud laste otsimiseks loodud Otsingufondi nõukogu liikme Yrjö Ojasaare sõnul on Ameerikas juba 800 last jõudnud tänu AMBER Alerdile tervelt koju. «Loodan, et ka Eestis hakkavad eraettevõtted, valitsus, politsei, lennujaamad ja teised organisatsioonid levitama infot kadunud alaealiste kohta,» rääkis Ojasaar.

Ameerikas sai süsteem alguse Texase osariigist, ent nüüdseks on see jõudnud 50 osariiki ja ka 16 Euroopa riiki. «Kui meid süsteemiga liita, oleks katvus laste otsimise vajadusel veelgi suurem kui vaid Eesti. Just rahva silmapaarid on need, mis annavad kõige kiirema ja täpsema info selle kohta, mis võis kadunuga juhtuda,» sõnas Ojasaar.

KatrinAlert on saanud oma nime 2000. aasta 16. jaanuaril toona 13-aastasena Harjumaal Rummu alevis jäljetult kadunud Katrini järgi, kes plaanis minna külla oma sõbrannale, ent sinna ei jõudnudki. Katrini lugu on siiani lahenduseta nagu paljude teiste Eestis kadunud laste kadumislood.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles