Politseinikud saavad uued vormid 2017. aastal

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti töötajad saavad uuendatud vormid.
Politsei- ja piirivalveameti töötajad saavad uuendatud vormid. Foto: PPA

PPA plaanib uue vormihankega valmis jõuda jaanipäevaks ning esimesed komplektid peaksid ametnikeni jõudma juba järgmisel aastal. 

Mäletatavasti lõppes eelmine  vormihange  sellega, et pakkujate küsitud 22 miljonit eurot ületas rohkem kui kahekordselt seda 9,5 miljonit eurot, mis PPA oli vormide jaoks «kõrvale pannud». Nagu tagantjärele selgus, saadi säärane summa kokku üsna lihtsalt. Selleks korrutasid pakkujad PPA töötajate arvu ehk 5000 ning väli- ja sisevormi hinnad. Kuna kontoritöötajatele pole tegelikult välivormi ette nähtud, tuli sealt ka esimene oluline kokkuhoid.

Kuidas osta 22 miljonit maksev teenus 13 miljoniga?

Teine võimalus kulude kärpimiseks on hanke osadeks jaotamine. PPA peadirektori asetäitja Tauno Tuisk ütles tänasel pressibriifingul, et osadeks jaotatud hankes võiks osaleda vähemalt viis pakkujat. See annaks võimaluse osta ühelt ettevõttelt näiteks sise- ja teiselt välivorm, kolmandalt jalanõud ning neljandalt kasvõi lao- ja veoteenus.

Kolmas kokkuhoiukoht on Tuisu sõnul trahvimäärad ja pangagarantii. Kuigi garantii eesmärk oli tagada ettemaksu, on see erafirmale lisakulu ning see kajastub paratamatult ka hanke hinnas. Mis puudutab trahvimäärasid, siis on PPA-l plaanis vähendada summasid, mida tarnija peab maksma juhul, kui ta tarnetega hiljaks jääb. 

Uue hanke tõttu peakski vormihanke maksumus olema kuni 13 miljonit eurot. Selle raha sisse käib lisaks riietele ka nende õmblemine, valmis vormide ladustamine ning õigesse kohta toimetamine. Esimesed komplektid peaksid PPA töötajateni jõudma järgmisel aastal, selgitas Tuisk.

Siinkohal väärib aga märkimist, et ainus asi, mis kogu vormihanke puhul suurematest raputustest pääseb, ongi vorm ise. Uue vormikomplekti hind peaks jääma 800 euro juurde.

21 miljonit kilomeetrit ja 160 uut autot

Samas pole vormi puudutav ainus suur hange, mida PPA sel aastal läbi viib. Tuisu sõnul planeeritakse tänavu nelja suuremat ostu, mis kokku lähevad maksma 16 miljonit eurot. Selle raha eest soetatakse 430 sõidukit. Neist esimesena tõi Tuisk välja mootorsaanid ning teiseks traktori ja ATV ristsugutised ehk UTVd. Lisaks on plaanis piirivalvele soetada 93 uut autot.

Kõige suurem uuendus puudutab aga PPA sõiduautosid. Nimelt läheb sel aastal pensionile 160 autot ning järgmisel aastal veel 150. Nende autode asemele liisitakse uued, kuid kokkuhoiust pole pääsu ning Tuisu sõnul väheneb autopark 50 sõiduki võrra.

Et politsei nähtavus ei väheneks, on plaanis alles jäävate sõidukite maksimaalset läbisõitu suurendada. Nii peaksid ka järgmisel aastal kõik PPA autod kokku läbima muljetavaldavad 21 miljonit kilomeetrit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles