Savisaar Moskvas: meie erakond on rünnaku ja kriitika all, sest me ei jaga Venemaa suhtes agressiivseid seisukohti (24)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar rääkis eelmisel nädalal Moskva ülikoolis peetud loengus, et Keskerakond on Eestis rünnaku ja kriitika all, sest ei jaga Venemaa suhtes agressiivseid seisukohti. «Imelik, kui Eesti Keskerakond jagaks sada protsenti meie poliitiliste pistrike seisukohti, millest paljud ehitavad oma poliitika vaenlaste otsimisele,» ütles ta.

Savisaar märkis, et viis aastat tagasi õnnestus tal rääkida Moskva kuulsusrikka ülikooli seinte vahel teest, mida mööda käisid Eesti ja Venemaa 20 aasta pikkuse iseseisvuse vältel. «Ja juba siis tulime järeldusele, et olgugi et meie teed läksid lahku, on meie rahvastel palju ühist, meil on sarnased probleemid ja ajaloolised väljakutsed,» ütles ta.

Tema sõnul muutusid rahvaste suhted seejärel jahedamaks. «Kuid ma olen kindel, et geograafiline asend ja ajaloolised traditsioonid ning majandussidemed on faktorid, mida ei saa ignoreerida. Ning ma loodan, et te Moskvast või teistest linnadest mäletate veel neid aegu,» ütles Savisaar, kes enda sõnul tahaks, et vene inimene säilitaks Baltikumi suhtes sümpaatia.

Savisaar rääkis loengus muu hulgas nii Tallinna puudutavast statistikast kui tutvustas linna poliitilist korraldust. Samuti käsitles ta olukorda parlamendis, kus Keskerakonnal on 27 kohta. Ta tõi esile, et kolmandik erakonna liikmetest on venekeelsed, ning ütles, et Keskerakond on Eestis ainuke poliitiline jõud, mida toetavad võrdväärselt nii eestlased kui venelased.

«Imelik, kui Eesti Keskerakond jagaks sada protsenti meie poliitiliste pistrike seisukohti, millest paljud ehitavad oma poliitika vaenlaste otsimisele. Seepärast on meie erakond rünnaku- ja kriitikaobjektiks, et me ei jaga agressiivseid seisukohti Venemaa suhtes,» märkis Savisaar, kelle sõnul heidetakse erakonnale ette koostööd Vene võimuparteiga Ühtne Venemaa.

Tema sõnul kõlavad niiinimetatud suure meedia poolt üleskutsed parteide koostööprotokollid katkestada. «Kuid me oleme kindlad, et isolatsioon on tupiktee ning ei vii kunagi pingete vähenemiseni ega üksteise mõistmiseni,» ütles ta.

Kommentaarid (24)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles