Indrek Saar: riigi huvides on Narva Aleksandri kiriku hoone jäämine avalikku kasutusse (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on Narva Aleksandri Suurkirik sümboli tähtsusega ning riigi huvides on selle jäämine avalikku kasutusse. Enne hoonesse sisu planeerimist peab selgeks saama kirikuhoone omandiküsimus.

Kultuuriminister Indrek Saar peab Narva Aleksandri kiriku enampakkumisele minekut kahetsusväärseks, kuid kinnitas riigi valmisolekut koostööks hoone omanikega.

«Ida-Virumaa ja kogu Eesti huvides on, et muinsuskaitsealune Narva Aleksandri Suurkirik jääks avalikku kasutusse. Kultuuriministeeriumi haldusala asutused on valmis koostööks hoone omanikega, et kirikus käiks aktiivne kultuuriline tegevus nagu näiteks Peterburi Jaani kirikus, kuid kõigepealt peavad selgeks saama omandiküsimused. Ma ei pea kindlasti õigeks seda, et riik hakkaks tasuma valitsusvälise organisatsiooni tekitatud võlgasid,» kinnitas kultuuriminister.

Saar lisas, et kultuuriministeerium annab aastas üle 660 000 euro pühakodadele remonditoetuseks. See on samas suurusjärgus kõigile ülejäänud muinsuskaitseobjektidele kuluva summaga. Minister toonitas, et riik on päästnud Narva kirikuhoone hävinemisest. «Kultuuriministeerium on sihtasutuse Narva Aleksandri Kirik kaudu pühakoja korrastamisse investeerinud 2 miljonit eurot. Lepinguliste kohustuste täitmine jätkub aastani 2017,» lisas Saar.

Narva Aleksandri Suurkiriku kasutuselevõtmine eeldab edasisi investeeringuid, sest päästeameti ettekirjutuste tõttu on kiriku kasutamine praegu keelatud. Suurkiriku hoone kuulub ka muinsuskaitse alla, mis tähendab muuhulgas, et sellele planeeritavad lisandused või ümberehitused peavad olemasolevaid väärtusi säilitama ja saama Muinsuskaitseameti heakskiidu.

Minister Saar kinnitas, et hoonel on korralik katus ja ehitise üldine seisukord on rahuldav. «Samal ajal on rusikareegel, et ainult kasutuses olev pärand säilib kõige paremini. Seetõttu ongi tähtis, et hoonesse leitaks sisutegevusi. Ootame omanikelt initsiatiivi ja oleme sisuloome küsimustes valmis igakülgseks koostööks,» ütles Saar.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse pankrot kuulutati välja 2015. aasta aprillis. Koguduse võlausaldajad otsustasid müüa suurkiriku peahoone enampakkumisel alghinnaga 500 000 eurot. Varasemad enampakkumised koguduse varade müümiseks on ebaõnnestunud.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles