Savisaar: president sekkub Keskerakonna siseellu

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Mul on kahju, et president sekkub Keskerakonna siseellu, kommenteeris Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar eilset president Toomas Hendrik Ilvese avaldust.

Ilves ütles eilses aastalõpuintervjuus ETV-le, et ükski president ei saa lubada Keskerakonna kaasamist valitsusse seni, kuni sellist käitumist (valimiskampaaniaks raha küsimine – toim.) ei ole erakonna poolt taunitud ja tagasi lükatud ja kuni inimesed, kes on sellise käitumisviisiga, on seotud erakonnaga.

«Kui president juba enne valimisi ütleb, kes saab võimule ja kes ei saa, siis ei ole ju valimistel üldse mingit mõtet. Ilves püüab olla praegu nagu kohtuotsust ette kuulutanud Putin Hodorkovski protsessis. See ei ole demokraatia ühegi mõõdupuu järgi,» märkis Savisaar Postimees.ee’le.

Keskerakond varemgi isolatsioonis olnud

Tema sõnul ei ole see esimene juhus, kus Keskerakonna võimule tõusmisele püütakse käsi ette panna. Savisaar meenutas aastat 1995, mil kuulutati, et ükski erakond ei tee Keskerakonnaga koostööd ja see partei ei saa enam kunagi võimule.

«Tookord dirigeeris asja Ilvese eelkäija Lennart Meri oma lausega, et «demokraatia on hädaohus». See ähvardus pidas vastu vähem kui aasta, siis sõlmis Koonderakond Keskerakonnaga koalitsioonilepingu.»  

Savisaare sõnul lubati Keskerakond teist korda isolatsiooni saata 2004. aastal,  kui erakond sõlmis kokkuleppe Edinaja Rossijaga. Toona läks aega pool aastat, kuni 2005. aasta kevadel kirjutas erakond Tõnis Paltsu ja Res Publicaga alla koalitsioonilepingu võimu võtmiseks Tallinnas ning kuu aega hiljem sõlmiti koalitsioonileping Reformierakonnaga võimule tulekuks riigis.

«Kas tõesti arvate, et praegustel ähvardustel on parem perspektiiv?» küsis Savisaar.

Keskerakond pole ainuke patuoinas

Erakondade rahastamisest rääkides nentis Savisaar, et kõik erakonnad on pidevalt ja massiivselt kasutanud välisraha. «Kas otse või kaudselt, nii läänest kui idast. Mitme endise erakonna esimehena teab Ilves seda kindlasti ka omast käest. Võib-olla on erandiks ainult Rahvaliit ja Rohelised, kelle kohta ma ei tea niisuguseid fakte.»

Savisaare hinnangul tuleks ka presidendivalimiste kampaania rahad uuesti läbi vaadata, et olla kindel, et välisraha seal üheski vormis ei kasutatud.

Keskerakonna esimehe sõnul hämmastas teda presidendi seisukoht, et kirik tuleks poliitilisest protsessist välja lülitada.

«Kiriku kasutamise poliitilises kampaanias on pioneer ja tšempion Eestis kahtlemata Andrus Ansip Tartu Jaani kiriku renoveerimisega saksa raha eest. Mis puutub kiriku rajamist Lasnamäele, siis see on olnud Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonilepingus 2002. aastal ning ka Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatide koalitsioonilepingus 2009. aastal. Siis ei näinud Ilves selles mingit julgeolekuohtu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles