Kohus selgitas, kuidas sai Purga liiklusrikkumiste eest 16 000 eurot trahvi (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Purga.
Jaanus Purga. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Tartu maakohus selgitas, et arvestas VKG juhatuse liikmele Jaanus Purgale 16 000 euro suuruse rahalise karistuse määramisel tema keskmist sissetulekut, aga ka seda, et ta on astunud samme edaspidi selliste liiklusrikkumiste vältimiseks.

Kuna Purga otsust ei vaidlustanud, siis on antud kriminaalasjas vaid kohtuotsuse resolutiivosa ehk kohus ei pidanud seadusest tulenevalt motiveeritud otsust vormistama.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul arvestas Tartu maakohus Purgale karistuse mõistmisel, et süüdistuses kirjeldatud teo toimepanemise ajal, mullu 26. juulil oli ta varem karistamata.

Kuigi Purga on Viru maakohtu otsusega süüdi tunnistatud ka teisel korral, 1. juunil toime pandud mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis, langetas kohus selle teo eest otsuse alles 9. oktoobril ehk pärast teise teo toimepanemise aega. Seega ei olnud Purgal mullu 26. juulil veel ühtegi kehtivat karistust.

«Varem karistamata isiku puhul ei saa kohus ilma selge põhjenduseta kohaldada raskemat karistusmäära. Raskema karistusliigi valik oleks põhjendatud tulenevalt kuriteo raskusest või kui isik on varem karistatud,» selgitas Tamm.

Lisaks arvestas kohus veebruaris Purgale karistust mõistes, et Viru maakohtu otsusega oli Purgalt lisakaristusena mootorsõiduki juhtimise õigus juba ära võetud ja see karistus oli tal uue kohtuotsuse tegemise ajaks ka kantud.

«Arvestades otsuse tegemise ajaks kuriteo toimepanemisest möödunud aega ja asjaolu, et Purga oli vahepealsel perioodil juba liiklusest kõrvaldatud, ei pidanud kohus uuesti juhtimisõiguse äravõtmist otstarbekaks, kuna lisakaristus ei täidaks selliselt enam eesmärki,» põhjendas Tamm.

Kohus arvestas karistuse mõistmisel ka seda, et Purga avaldas juhtunu pärast sügavat kahetsust ja oli astunud mitu olulist sammu edaspidi taoliste õigusrikkumiste vältimiseks. Tamme sõnul esitas Jaanus Purga kohtule tõendeid, et ta on loobunud alkoholi tarvitamisest.

Päevasissetulekust sai päevamäär

Viru maakohtu möödunud aasta oktoobris tehtud otsusest võib leida kohtu põhjendused rahalise trahvi suurusele.

Nimelt tõi prokurör toona välja, et Jaanus Purga omab töökohta ja tema keskmine päevasissetulek oli 2014. aasta andmetel 93,20 eurot.

Kohus leidis, et süüdistatav Jaanus Purga kui varem väärteo- ja kriminaalkorras karistamata isiku puhul on karistuse eesmärk saavutatav rahalise karistuse mõistmisega põhikaristusena ja lisakaristusena sõiduki juhtimise õigusest ilmajätmisega üheks kuuks.

Karistusseadustiku paragrahvi 50 kohaselt võib kohus mootor-, õhu- või veesõiduki, samuti trammi või raudteeveeremi ohutu liiklemise või käituseeskirjade rikkumisega seotud süüteo eest lisakaristusena kohaldada sõiduki juhtimise õiguse äravõtmist kuriteo korral kuni kolmeks aastaks.

Kohus otsustas mõista Purgale põhikaristuseks rahalise karistuse 30 päevamäära ulatuses ehk 2796 eurot. Purga karistust kergendavaks asjaoluks oli taas puhtsüdamlik kahetsus ja raskendavad asjaolud puudusid.

Mullu 26. juunil kell 13.36 tabati Purga Jõgeva maakonnas Porsche roolist alkoholijoobes. Alkoholisisaldus tema väljahingatavas õhus oli 0,78 mg/l kohta. 1. juunil tabati ta autoroolist veelgi raskemas joobes, tema väljahingatavas õhus moodustas alkoholisisaldus 0,91 (+/-0,09) mg/l.

Kriminaalses joobes olevaks loetakse mootorsõidukijuhti siis, kui tema ühes grammis veres on vähemalt 1,5 milligrammi alkoholi või tema väljahingatavas õhus on alkoholi 0,75 milligrammi ühe liitri kohta või rohkem.

Seega pani Jaanus Purga kahel korral toime karistusseadustiku paragrahvi 424 järgi kvalifitseeritava kuriteo, mille eest võib karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Tartu maakohus mõistis Purgale karistuse sanktsiooni keskmise määra lähedaselt 240-päevamäärase rahalise karistusena, kuid kuna asi lahenes lühimenetluses, vähendati seadusest tulenevalt karistust ühe kolmandiku võrra. Järele jäänud 160 päevamäärale liideti aga talle varasema otsusega mõistetud 30-päevamäärane rahaline karistus. Seega tuli Purgal kokku kanda 190-päevamäärane karistus.

Päevamäärad arvestas kohus 16 396-euroseks rahaliseks summaks, lähtudes Purga suhtes menetluse alustamise aastale eelnenud aasta keskmisest päevasissetulekust. Karistusest arvestati maha juba varasema otsusega mõistetud karistusest ära tasutud 699 eurot, mistõttu kanda jäi 15 697 eurot. Karistuseks määratud summa tuleb tasuda 12 kuu jooksul.

Postimees ei ole Purgat telefonitsi kommentaariks tabanud. VKG nõukogu arutab sel nädalal Purga avaldust ametist lahkumiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles