Galerii: välisministeeriumis avati Lennart Meri büst (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisministeeriumi fuajees avati täna pidulikul üritusel Lennart Meri büst, Tauno Kangro skulptuur on kingitus välisministeeriumile Jaak ja Mikk Lippmaa erakogust.

Välisminister Marina Kaljurand tänas Jaak ja Mikk Lippmaad välisministeeriumile tehtud kingituse eest. «Palju sellest, mida Lennart Meri omal ajal välisministeeriumisse tõi, saab ka tänapäeval siin majas näha,» ütles skulptuuri avamisel välisminister Kaljurand, kelle jaoks oli Lennart Meri esimene ülemus välisministeeriumis.

Kaljuranna sõnul on Lennart Meri puhul tegemist erilise inimesega ja seda eriti nende jaoks, kellel õnnestus temaga 1990. aastast koos töötada.

«Ta elab siiani meie majas, ta elab siiani meie esindustes, ta elab siiani meie diplomaatias,» ütles välisminister. Kaljuranna sõnul ei olnud Lennart Meri välisministriks olemise periood kerge ja samamoodi töötavad keerulisel ajal ka praegused diplomaadid. Välisminister kasutas võimalust tunnustada tänaseid Eesti diplomaate, kes panustasid Euroopa Liidu Krimmi mittetunnustamise poliitika väljatöötamisse.

«Kingitus sai tehtud välisministeeriumile, et need, kellel on õnnestunud Lennart Meriga koos töötada, saaksid teda meenutada, ja need, kes esindavaid nooremaid põlvkondi, saaksid tema isikust inspiratsiooni,» ütles skulptuuri avamisel Jaak Lippmaa.

Ta avaldas heameelt, et skulptuur on oma koha leidnud: «Lennart Meri skulptuur seisab nüüd seal, kuhu ta kuulub.»   

Lennart Meri poeg Mart Meri ütles oma sõnavõtus, et tema isa oli välisministriks kaks aastat ning need olid täis dramaatilisust, pettumisi, otsinguid, kuid samal ajal ka kirge, usku ja loomingulisust.

Mart Meri nimetab seda perioodi ühe ajastu lõpuks ja teise ajastu alguseks. «Just siis sündis Lennart Meris veendumus, et Eesti idee kannab ja on väärt teostamist,» ütles Meri.

Avamisel osalesid teiste seas Lennart Meri perekond, skulptuuri autor Tauno Kangro, endised välisministrid ja Lennart Meri endised kolleegid.

Lennart Meri oli aastatel 1990–1992 Eesti Vabariigi välisminister ja aastatel 1992–2001 Vabariigi President.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles