Eesti tagastab piiril konfiskeeritud viikingiaegse mõõga Ukrainale

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa tolliametnikud leidsid veokist 1000-aastase mõõga
Luhamaa tolliametnikud leidsid veokist 1000-aastase mõõga Foto: err.ee

Hiljuti Luhamaa piiripunktis konfiskeeritud 1000-aasta vanune viikingiaegne mõõk antakse tagasi Ukrainale.

«Mõõk antakse üle Ukrainale, sest ekspertiis tuvastas, et tegu on sealt pärit esemega,» ütles Postimehele muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo.

Praegu valmistab muinsuskaitseamet koos kultuuriministeeriumiga ette mõõga tehnilisi ja dokumente puudutavaid detaile. Lainvoo hinnangul antakse mõõk Ukrainale üle ilmselt lähema kuu-pooleteise jooksul.

Eesti tolliametnikud konfiskeerisid hiljuti Luhamaa tollipunktis Venemaalt Eestisse saabunud veokist roostes mõõga, millele tehtud ekspertiisist selgus, et tegu on viikingiaegse leiuga, mis valmistati 10. või 11. sajandil. Mõõk leiti Venemaa numbrimärkidega autost, masina roolis oli Valgevene kodakondsusega autojuht. Mingeid dokumente või eriluba taolise eseme Venemaalt väljaviimiseks tal esitada polnud.

Kuna algselt arvati, et relv on pärit Venemaalt, käiski asjaajamine selle nimel, et mõõk sinna ka tagasi jõuaks. Ka Venemaa Föderatsioon avaldas valmisolekut see vastu võtta. 

Ukraina suursaadik Eestis Viktor Krõžanivski esitas seepeale Eesti välisministeeriumile palve mitte anda Eesti ametivõimude poolt konfiskeeritud viikingiaegset mõõka Venemaale. Kiievi andmetel ei olnud mõõk pärit mitte Venemaalt, nagu algselt arvati, vaid mõõk leiti Ukrainast Volõõnia oblastist. Sama tuvastas ka nüüd lõpule jõudnud ekspertiis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles