Vene Föderatsiooni lennuk rikkus Eesti õhupiiri (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk AN-26.
Lennuk AN-26. Foto: Repro

Täna kell 10.29 sisenes ilma loata Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas Venemaa Föderatsiooni relvajõudude lennuk An-26.

Lennuk viibis Eesti õhuruumis alla ühe minuti. Lennuki transponder oli sisse lülitatud ning eelnevalt oli esitatud lennuplaan, mille kohaselt lennuk pidi lendama rahvusvahelises lennuruumis, teatas kaitseväe peastaap.

Lennukil ei olnud piiririkkumise ajal raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega.

Välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaatkonna esindaja Eestis ja edastas talle protestinoodi.

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien kommenteeris õhtul ETV saates «Ringvaade», et tema hinnangul oli tegemist järjekordse piloodi veaga, vahendas ERRi uudisteportaal.

«Vaindloo saare nurk - väga tuttav koht, kus Eesti riigipiir ulatub 12 meremiili Vaindloo saarest eemale. Seal jääb üsna kitsas koht, kus Soome ja Eesti riigipiiri vahelt läbi lennata, aga kuna umbes 500 Vene Föderatsiooni sõjalennukit aastas suudab seda täpselt teha, siis see, et mõned üksikud ei suuda ja tulevad korraks Eesti õhuruumi, pole õigustus ja vabandus,» rääkis ta, kinnitades, et mingit sõjaohtu seetõttu ei ole.

«Kahjuks rutiinseks muutunud intsident jälle,» lisas Tarien.

See oli tänavu teist korda, kui Venemaa õhusõiduk Eesti õhupiiri rikub. 18. veebruaril kell 11.55 sisenes ilma loata Eesti õhuruumi piirivalve Vasknarva kordoni lähistel Venemaa kopter MI-8. Õhusõiduki transponder oli välja lülitatud ning eelnevalt ei olnud esitatud lennuplaani. Välisministeerium kutsus taas välja Venemaa suursaadiku ja edastas talle protestinoodi.

Mullu rikkusid Vene relvajõudude lennukid Eesti õhupiiri kolmel korral.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles