President Ilves: tänu kindral Breedlove’ile jõudsid USA hävitajad Eestisse vähem kui 20 tunniga (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Ilves andis Kadriorus üle Kotkaristi I klassi teenetemärgi NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajale kindral Philip Mark Breedlove’ile. Ilvese sõnul oli tegemist tänuavaldusega kollektiivkaitse kindlustamise eest.

Tseremoonial tänas president Ilves kindral Breedlove’i panuse eest meie regiooni julgeoleku tagamisse. Korduvalt rõhutas president asjaolu, et tänu kindrali otsustavale tegevusele Krimmi okupeerimise ajal, jõudsid USA hävitajad Eestisse vähem kui 20 tundi pärast esimest palvet.

Ilves meenutas, et kindral Breedlove on alati olnud valmis arutama piiririikide julgeolekumuresid piiririikide endiga ja mitte nende selja taga. Oma kõne lõpetas president tõdemusega, et NATO heidutuse kriitiliseks osaks jääb poliitiliselt ja sõjaliselt usutav kohalolek ka kõige kaugemates liikmesriikides.

Tänukõnes meenutas kindral Breedlove esimest ja väga tarmukat õhtusööki president Ilvese ning Kaitseväe juhataja kindral Riho Terrasega. Markantse detailina tõi kindral välja, et nende USA sõdurite hulk, kes pärast Eestis teenimist soovisid armeesse edasi jääda, oli kõige kõrgem USA armee ajaloos.

Ajakirjanike küsimustele vastates rõhutas kindral Breedlove, et töö selle nimel, et NATO suudaks vastata ohtudele idast ja lõunast, käib kogu aeg edasi. Mis puudutab Eestis paiknevaid liikmesriikide vägesid, siis leidis Breedlove, et eelpaigutatud väed peaksid olema rahvusvahelised ning mitte koosnema ainult USA sõduritest. Samas jääb lõplike otsuste tegemine juulisse, kui poliitikud kogunevad Varssavisse NATO tippkohtumisele. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles