CIA eksametnik: Põhja-Koreal võivad olla tuumalõhkepead

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yongbyoni tuumajaama jahutustorni õhkimine.
Yongbyoni tuumajaama jahutustorni õhkimine. Foto: AP / Scanpix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endise kõrge töötaja kinnitusel võib Põhja-Korea peita riigi territooriumil tuumalõhkepäid.


«Fakt, et neil on lõhkepea, mis sobib Rodongiga [ballistiline rakett], on niigi kõnekas,» ütles Arthur Brown, kes oli kuni 2005. aastani CIA esindaja Ida-Aasia riikides, vahendas AFP.

«Meie [Ameerika Ühendriigid] saime sellega hakkama seitsme aasta jooksul. Venelastel võttis esimene raketikatisetus aega kuus aastat. Miks me arvame, et Põhja-Koreal ei või olla sellist tehnoloogiat?» küsis Brown.

Samas ei osanud Brown öelda, kui palju uraani ja/või plutooniumi jõudis Põhja-Korea enne rahvusvaheliste vaatlejate saabumist riiki rikastada.

«Kui me teaksime neid numbreid, siis me saaksime öelda, kui palju relvi neil tegelikkuses on,» täpsustas Brown, kes ei soostunud avaldama oma allikat, kuid kinnitas, et informatsiooni saada oli raske.

Teade tuleb ajal, mil kommunistlik riik otsustas taaskäivitada Yongbyoni tuumajaama, sest USA pole kustutanud riiki terrorismi toetavate riikide nimekirjast.

Tuumajaama töö peatati, kui Põhja-Korea sõlmis eelmisel aastal lepingu, mille kohaselt nõustus riik rahvusvaheliste sanktsioonide kaotamiseks tuumarajatised likvideerida ja edasistest tuumaambitsioonidest loobuda.

2006. aasta 9. oktoobril viis Põhja-Korea rahvusvahelist survet trotsides läbi riigi esimese tuumakatsetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles