Hanso: USA toetab meie julgeolekut raudkindlalt (6)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter ja Eesti kaitseminister Hannes Hanso
Ameerika Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter ja Eesti kaitseminister Hannes Hanso Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul kinnitas USA kaitseminister Ashton Carter kohtumisel Pentagonis, et Ameerika Ühendriigid toetavad raudkindlalt Eesti julgeolekut.

«Meie hinnang julgeolekuolukorrale maailmas langeb kokku ja me oleme valmis ühiselt oma väärtusi kaitsma,» ütles kaitseminister Hannes Hanso. «Venemaa agressiivne ja ettearvamatu tegutsemine on jätkuvalt ohtlik ning on strateegiliseks väljakutseks NATO liitlastele.» 

Ameerika Ühendriigid on otsustanud suurendada oma sõjalist kohalolekut Euroopas ja tuua Euroopasse rotatsiooni korras tagasi üks soomusbrigaad ning eelpaigutada Euroopasse lisaks veel relvastust, varustust ja lahingumoona.

Ameerika Ühendriigid tunnustasid Eesti kaitsekulutuste hoidmist vähemalt kahe protsendi tasemel sisemajanduse kogutoodangust ning Eesti valmisolekut panustada globaalsesse julgeolekusse, mitte olla pelgalt julgeoleku tarbija. Kaitseminister Ashton Carter tänas Eesti rahvast panuse eest rahvusvahelistesse sõjalistesse operatsioonidesse Aafrikas, Afganistanis ja Balkanil ning tunnustas Eesti otsust kaaluda Ameerika Ühendriikide juhitava Daeshi-vastase koalitsiooni toetamist Iraagis Eesti kaitseväe instruktoritega.

Kohtumisel peatusid kaitseministrid NATO liitlasriikide ees seisvatel üha enam üleilmastuva maailma küberkaitse väljakutsetel. «Ashton Carter rõhutas, et NATO küberkaitsekeskuse roll NATO liitlasriikide võimekuse tõstmisel kriitilise infrastruktuuri tagamiseks peab suurenema,» ütles Hanso.

Kaitseministrid rõhutasid suureneva koostöö tähtsust nii teadus- ja arendustegevuses kui ka mõlema riigi kaitsetööstuses. Kaitseminister Hanso asetas ka pärja Tundmatu Sõduri mälestusmärgile Arlingtoni kangelaskalmistul.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles