Kodukandirahvas kaebas Priit Toobali Keskerakonna aukohtusse (7)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Liis Treimann

Neli Viljandimaa keskerakondlast otsustasid peasekretäri Priit Toobali enda aukohtusse kaevata.

Heino Luik 2009. aastal. Foto: Peeter Kümmel/Sakala
Heino Luik 2009. aastal. Foto: Peeter Kümmel/Sakala Foto: PEETER K

«Meie, vanad olijad, oleme vihased, et ta üldse erakonnas on. Ta on terane poiss, aga ta peaks aja maha võtma ja end uuesti üles töötama. Las tuleb siis tagasi, kui teda kunagi võetakse,» ütles staažikas keskerakondlane ja Karksi vallavolikogu liige Heino Luik, kes allkirjastas esimesena pöördumise Keskerakonna aukohtule.

Üks viimaseid piisku oli tema jaoks see, et kriminaalkorras karistatud Toobal süüdistas Mailis Repsi võltsimises, mida arutas samuti aukohus. «Lõpetagu ära see sisemise tüli õhutamine,» ütles Luik.

Ta rääkis, et tunneb Toobalit sellest ajast, kui ta erakonda astus. «Ta oli krapsakas poiss ja tahtis kohe kõigega tegeleda.»

Viljandimaa keskerakondlastele hakkaski tunduma, et selline noormees sobiks hästi erakonna peasekretäriks. «Olin ise üks soovitajatest,» meenutas Luik.

Ta lisas, et peagi selgus, et Toobal on sattunud «teatud masinavärgi hammasrataste vahele» ja see masinavärk enam Toobalit lahti ei lase.

«Ta täidab suure juhi käske, ükskõik kas öösel või päeval. Ta on selles toiduahelas nii sees. Tema palk tõsteti 3500 euro peale, kuigi teda ennast pole riigikoguski!» ütles Luik.

«Kohtusüsteemi kolm astet on tema asju uurinud. Neid eksimusi on liiga palju. Tema usalduslimiit on otsas,» ütles Luik ja lisas, et vaatab kurbusega, kuidas Keskerakond on lõhki. Seda ei saa kellegi eest varjata.

«Kui Edgar (Savisaar – toim.) tahakski presidendiks kandideerida, siis pool erakonda teda ei toetaks. Edgar ilmselt seepärast ka ei pane end kandidaadiks, ta ei ole nii rumal.»

Toobal: mulle anti mandaat

Samas on Luige sõnul nö. Simsoni leer otsustanud erakonnast mitte lahkuda, vaid võidelda Keskerakonna taasühinemise nimel. «Me tahaks erakonda uuesti kokku siduda. Ei ole nii, et võitja võidab kõik. Võiduga kaasneb ka vastutus. Võitja peab erakonna tagasi kokku viima, aga Edgari kõige suurem viga on kättemaksuhimu – kes on korra tema vastu hääletanud, sellest ta peab lahti saama,» lõpetas Luik.

Priit Toobal ütles, et talle tuleb Luige otsus üllatusena. «Mul on hea meel, et ma oma erakonnakaaslaste ettepanekuid kuulen Postimehelt. Ma arvan, et täpselt nii need asjad peavadki käima,» oli Toobal irooniline.

Ta lisas, et eile valiti Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatust ning Luik oli seal kohal – ta valiti juhatusse. Kõigile, kes tahtsid erakonna kohta midagi öelda, anti Toobali sõnul selleks võimalus.

Toobal selgitas, et on kaalunud poliitikast kõrvale jäämist. «Kandideerisin erakonna juhatusse kongressil, sain mandaadi juhatusse – erakonna liikmed on mind usaldanud. Kongressi enamus on otsustanud, et ma peaksin poliitikas jätkama. Kui Karksi rahvas kongressil minu poolt ei hääletanud, siis mul on mõnevõrra kahju, aga ülejäänud rahvas hääletas. Juhatus ühehäälselt nimetas mind viiendat korda peasekretäriks, mille üle ma olen tänulik,» selgitas Toobal. «Ma ei kavatse poliitikast lahkuda.»

Toobal teatas, et erakond on andnud mandaadi tänasele juhtkonnale – esimehele, juhatusele, peasekretärile ja tema büroole. Toobali arust ei suuda aga üks seltskond lihtsalt kaotada.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk kinnitas peale kella 16, et selline avaldus on aukohtule laekunud ning seda hakatakse esimesel võimalusel arutama. «Avaldusel olevate allkirjade arvust ei sõltu aga midagi, sest aukohus arutab juhtumeid ka siis, kui avaldusel on üks allkiri,» ei vastanud Pukk küsimusele, kui paljud keskerakondlased kohtumõistmist nõuavad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles