17-aastaselt tüdrukult seksi ostmises süüdistatud kümme meest astuvad kohtu ette (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal. Foto on illustratiivne
Kohtusaal. Foto on illustratiivne Foto: Marina Puškar / Postimees

Harju maakohtus toimus täna eelistung kriminaalasjas, kus koguni kümmet meest süüdistatakse alaealiselt seksi ostmises ning 16-aastast noormeest oma 17-aastase kallima kupeldamises.

Toomast, Indrekut, Taavit, Tiitu, Rannarit, Arvit, Aivarit, Reinu ja kahte Jaani süüdistatakse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb alaealise isikuga rahalise tasu või mis tahes muu hüve eest suguühtesse astumist. Egertit ja Reinu süüdistatakse inimkaubanduses alaealise ärakasutamise eesmärgil.

Kohtusaalis oli täna kohal vaid üks süüdistatav, alaealine Egert, kes viibib vahi all. Asja sisuline arutamine algab kinnistel kohtuistungitel 18. aprillil.

Alaealiselt seksi ostmise eest karistatakse kuni kolmeaastase vangistusega, inimkaubanduse eest, kui seda on tehtud alaealise ärakasutamise eesmärgil, karistatakse kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

ETV saade «Pealtnägija» kajastas aasta algul, et vaid 16-aastane Egert pakkus oma 17-aastase tüdruksõbra «teenuseid» ehk kupeldas oma kallimat.

Sutenöör Egerti ohvriks langenud tütarlast kasvatab väikeses Harjumaa külas ema, ta oli koolis hea õpilane. Kupeldamine toimus koolivaheajal – 2015. aasta suvel.

Iha suhtlusportaalist leitud kliendid maksid korra eest 50 kuni 150 eurot, ühel juhul koguni 500 eurot, kuid tüdrukule endale ei jäänud sellest suurt midagi.

Kliendid on pealtnäha tavalised: palgatöötajad või ettevõtjad, paljud on püsisuhtes ja näitavad sotsiaalmeedias perepilte.

Esimene selline kohtuasi jõudis lahendini aasta algul

Tänavu 19. jaanuaril mõistis kohus lühimenetluse käigus süüdi 32-aastase Ott Variku oma 15-aastase tüdruksõbra kupeldamises. Kolm meest said karistada alaealiselt seksi ostmise eest.

Süüdistuse järgi mõjutas varem korduvalt kriminaalkorras karistatud Ott endaga lähisuhtes olevat 15-aastast tüdrukut 2014. aasta lõpus prostitutsiooniga tegelema ning korraldas tüdruku kohtumisi klientidega. Klientide leidmiseks lõi Ott portaali iha.ee kasutajakonto, kus ta kannatanu nimel esinedes otsis kliente, pidas nendega hinnaläbirääkimisi ja leppis kokku kohtumisi.

Otile määras kohus lõplikuks karistuseks ligi kahe aasta pikkuse reaalse vangistuse. Seksi ostnud meestele määrati karistuseks kuue kuu pikkune vangistus tingimisi ühe aasta pikkuse katseajaga.

Alaealiselt seksi ostmine keelati

Kupeldamine on Eestis alati olnud ebaseaduslik, kuid 21. novembril 2013. aastal võttis riigikogu 88 poolthäälega vastu seaduse, mis muutis kuriteoks ka alaealiselt seksi ostmise.

Isikut, kes on nooremale kui 18-aastasele isikule või teda kupeldavale isikule pakkunud tasu selleks, et astuda temaga suguühtesse või rahuldada muul viisil sugulist kirge, saab karistada kuni kolmeaastase vanglakaristusega. Alla 14-aastastelt seksiteenuse ostmine võib aga kaasa tuua viieaastase vanglakaristuse.

Alaealiselt prostituudilt teenuse ostmine on kriminaliseeritud enamikes Eesti lähiriikides, nagu Soomes, Rootsis, Leedus, Norras ja Taanis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles