Aeg: Keskerakond naeruvääristab Toobali nimetamisega Eesti riiki (8)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg
Raivo Aeg Foto: Sander Ilvest

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva riigikogu liikme Raivo Aegi hinnangul näitab kriminaalkorras karistatud Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali nimetamine erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikmeks, et Keskerakond on end lahti sidunud lisaks õigussüsteemile ka Eesti väärtussüsteemist.

Aegi sõnul on Toobal peasekretärina inimene, kes vastutab erakonna rahaasjade eest, ega saa seetõttu iseenda järele valvata. Ta tõi näiteks, et erakondade rahastamise järelevalve komisjonist on tagasi astunud nii IRLi eelmine peasekretär Tiit Riisalo kui praegune peasekretär Kert Karus, kes ei pidanud peasekretärina komisjoni kuulumist eetiliselt võimalikuks.

Aegi hinnangul teeb Toobali määramise eriti naeruväärseks asjaolu, et teda on Keskerakonnale annetuste võltsimise eest kriminaalkorras karistatud. «Samuti on komisjonil täna pooleli mitmed kohtuvaidlused, mille üheks osapooleks on Keskerakond. Kuigi süüdi mõistetud isikul ei ole keelatud komisjoni kuuluda, on oluline meeles pidada, et Toobali süüdi mõistmine on väga otseselt seotud tõenditega, mille osas Keskerakonnale on tehtud ettekirjutusi ning mille osas vaidlused on pooleli,» ütles ta Postimehele.

Aeg lisas, et tema hinnangul riivab taoline JOKK-skeem inimeste õiglustunnet ning kahjustab kõigi erakondade ja kogu poliitika usaldusväärsust. «Keskerakonna ettepanek naeruvääristab kogu riiklikku järelevalvet ja Eesti riiki,» ütles ta.

Keskerakond teatas täna, et esitas erakondade rahastamise järelevalve komisjoni uue koosseisu liikmeks Toobali ja asendusliikmeks seni komisjonis erakonda esindanud Tõnis Möldri. Kirjast selgub, et liikme ja asendusliikme nimetamise otsustas Keskerakonna juhatus märtsi alguses.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni praeguse koosseisu volitused lõpevad 27. aprillil. Uus koosseis, kuhu peavad liikme nimetama kõik parlamendierakonnad, õiguskantsler, riigikontrolör ja vabariigi valimiskomisjon, asub ametisse viieks aastaks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles