Euroopa Komisjon alustas viisasüsteemi lihtsustamist Gruusiaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia pass.
Gruusia pass. Foto: Internet

Euroopa Komisjon tegi eile Euroopa Liidu liikmesriikide siseministritele ettepaku arutada viisalihtsustussüsteemi sisseviimist Gruusiaga.


Euroopa Komisjoni asepresidendi ja transpordivoliniku Jacques Barrot sõnul aitab viisalihtsustussüsteem Gruusia ja ELi liikmesriikide vahelist koostööd kindlasti arendada, sest nii suurenevad õppimisvõimalused, paraneb majanduskoostöö ning reisimine muutub kergemaks ja odavamaks, vahendas euobserver.com.

Euroopa Parlament tegi 1. septembril komisjonile ettepaneku viisalihtsustus- ja tagasivõtulepingute sõlmimiseks Gruusiaga, samuti rõhutati riigi olulisust ELi energiavarustuskindluse parandamisel. Resolutsiooni poolt hääletas 549, vastu 68 ja erapooletuks jäi 61 saadikut.

Mitmed ELi liikmesriigi ministrid ja eksperdid on avaldanud pärast Gruusia konflikti avaldanud arvamust, et euroliit ei peaks praegu viisadialoogis Venemaaga edasi liikuma, küll aga tuleks alustada viisadialoogi Gruusiaga.

ELi ja Venemaa vahel kehtib viisalihtsustussüsteem juba möödunud aastast, kuid Gruusiaga seda seni veel sõlmitud pole. Lääneriikide eksperdid on kritiseerinud teravalt olukorda, kus separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia elanikud, kellel on Vene pass, saavad kergemini ELi liikmesriikidesse kui Gruusia kodanikud.

Komisjoni ja Euroopa Nõukogu esindajad ei osanud aga täpsustada, kas viisalihtsustussüsteemi küsimust arutatakse juba uniooni justiitsministrite järgmisel kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles