Rõivas asus Ossinovski kaitsele: ei ole siin mingit konflikti

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ei arva, et sotsist töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski üritab rangemaid tubakapiiranguid seadusse kirjutades end kehtestada või koalitsioonipartneritele kohta kätte näidata. «Meil ei ole põhimõttelisi erimeelsusi,» lubas Rõivas.

Taavi Rõivas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et valitsus otsustas algatada tubakaseaduse muutmise, millega võetakse üle Euroopa Liidu uus tubakadirektiiv, aga ka teised Jevgeni Ossinovski pakutud tubakatoodete piirangud olevat asjalikud.

«Ma olen veendunud, et me jõuame lisaks direktiivile toodud piirangutele kokkuleppele ka selles, milliseid samme võiks veel täiendavalt astuda,» lisas Rõivas, kes leidis, et Ossinovskile on hoopis liiga tehtud. «Ma ei ole päris nõus selle kriitikaga, mis terviseministrile osaks sai,» viitas ta tänasele Postimehe artiklile.

Rõivas ei näe Ossinovski omapoolsetes lisandustes direktiivile enesekehtestamisvajadust. «Selles teemas kindlasti mitte,» ütles Rõivas.

Peaministri sõnul pole tubakaga seotud piirangutes valitsuses sisulisi erimeelsusi. Küsimus olevat vaid vormis.

«Küsimus oli, kas direktiiviga seotud eelnõule võib lisada muid teemasid ka, mis võivad tekitada parlamendis laiemat diskussiooni. Mõistan justiitsministri seisukohti, et direktiiviga seotud teemad peavad olema ühes komplektis, et ei tekiks poliitilist vaidlust,» rääkis Rõivas ning lisas, et teised piirangud tuleks hoida «õigusloome puhtuse huvides eraldi potis».

«Meil ei ole valitsuses põhimõttelisi erimeelsusi, meil on ühine huvi tubaka tarbimist vähendada. Nii mõnedki meetmed, mida Jevgeni Ossinovski on välja pakkunud, on pärit sellest ajast, kui mina olin sotsiaalminister. Mitmed ametkonnad on need (ettepanekud - toim.) kooskõlastanud.»

Rõivase sõnul lepiti täna valitsuses kokku, et sotsiaalministeeriumi pakutud täiendavaid piiranguid arutatakse eraldi.

«Praegu kokku lepitud lahendus, et direktiivi osa läks täna parlamenti ja muude teemadega läheme eraldi tempos edasi, sai hea ja ei ole siin mingit konflikti võimalik otsida.»

Tsahkna ei soovinud kommenteerida

Näiteks kiitis Rõivas sotsiaalministeeriumi ettepanekut panna tubakatooted kauplustes silma alt ära, sest see pole juhuslik, et need kassades silmade kõrgusel paiknevad.

«Igaüks, kes on ülikoolis turundust õppinud, teab väga hästi, et see on selleks, et initsieerida impulsiivostu. See on arutelukoht, kas tubakas peab olema selline kaup, millega initsieeritakse impulsiivostu muuhulgas nende inimeste jaoks, kes soovivad tubakatoodete tarbimist maha jätta. Ma isiklikult arvan, et tubakatooted ei peaks olema silmade ja käe juures,» rääkis Rõivas.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna (IRL) aga ütles pärast valitsuse pressikonverentsi, et ei olevat veel Postimehe artiklit Ossinovskist ja sotsiaalministeeriumi tööst lugenud. Ka arvas ta, et ei ole õige inimene Ossinovski tööpraktika kommenteerimiseks, kuna nad «vaid töötavad samas majas».

Andres Herkel: valitsuse esindajad võiksid usaldada riigikogu

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul pole koalitsioonipartnerite ootamatusse olukorda asetamine kuigi edasiviiv. «Kahtlemata võib seaduseelnõudele, millega lahendatakse Euroopa Liidu direktiive, lisateemasid juurde tuua,» ütles Herkel. «Vaadates seda asja parlamendi ja opositsioonierakonna poolt, võiksid valitsuse esindajad usaldada ka riigikogu ja tuua need diskussioonid riigikokku niisugusel viisil, et direktiivide ülevõtmise hilinemine ei pruugiks muutuda teemaks,» lisas ta.

«Kindlasti oleks riigikogul tarkust lisateemade lisamise või mittelisamise üle otsuseid teha ja see viiks asjad ka laiemale pinnale,» ütles Herkel. «Praegu on asi kahetsusväärselt läinud valitsusesiseseks mõneti arveteõiendamiseks, mille tõttu pidurdus on tekkinud.»

Tänane Postimees kirjutab, kuidas Jevgeni Ossinovski ambitsioonikalt alanud tubakaseaduse eelnõu jõudis esmaspäeval valitsusse kärbituna. Muu hulgas ei leia sealt enam nõuet, et tubakatooted tuleb edaspidi kauplustes silma alt ära panna.

Talvel otsustas sotsiaalministeerium, et kirjutab direktiivi sätete kõrval samasse eelnõusse veel ka rea tubakapoliitika rohelises raamatus kokku lepitud ideid, mis oleks kasulik rahva tervise parandamiseks vastu võtta.

Ossinovski samm tuli üllatusena nii valitsuspartneritele kui ka ettevõtjatele. Kartuses, et eelnõu venimisel satub ohtu direktiivi sätete vastuvõtmine, kriipsutas Ossinovski meeskond viimasel hetkel lisandused eelnõust maha ja saatis sel esmaspäeval valitsusse vaid direktiivist koosneva eelnõu.

Postimeest konsulteerinud poliitikavaatleja ütles, et Ossinovski poliitilist stiili ajendab surve tõestada, et sotsid ei ole Reformierakonna puudel. Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles