Eesti lähetab Kreekasse politseiüksuse ESTPOL3 (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiüksus EstPol1
Politseiüksus EstPol1 Foto: Sander Ilvest

Politsei- ja Piirivalveamet saadab homme Kreekasse ESTPOL3 politseiüksuse, mis osaleb kuuajasel Frontexi ühisoperatsioonil. Üksuse peamiseks ülesandeks on abistada kohalikke ametnikke menetlustoimingutes ja inimeste Kreekast Türki tagasi saatmisel.

ESTPOL3 üksuse juhi Toomas Malva sõnul koosneb 20-liikmeline meeskond kõikide prefektuuride ametnikest. «Praeguse info kohaselt on PPA töötajate peamiseks ülesandeks Lesbose saarele saabuvate migrantide väljasaatmiseks vajaliku dokumentatsiooni koostamine ja tagasisaadetavate eskortimine,» rääkis Malva.

Viis menetlusülesandeid täitvat ESTPOL3 liiget lähetati Kreekasse eile ning 15 peamiselt inimeste tagasi saatmisega tegelevat ametnikku lendavad Kreekasse laupäeval, 2. aprillil.

Märtsi keskel saavutas Euroopa Liidu ülemkogu Türgiga kokkuleppe rändekriisi leevendamiseks Kreekas, kust hakatakse ebaseaduslikult riiki saabunuid Türki tagasi saatma. Seejärel saatis Frontex liikmesriikidele panustamiskutse kokkuleppe jõustamiseks vajalike ametnike kaasamiseks, millele Eesti vastas. Kokku soovitakse Euroopa riikidest kaasata ca 1500 ametnikku.

Ühisoperatsioonil osalemisega panustab Eesti rändekriisi lahendamisse rahvusvahelisel tasandil ning ühtlasi saab olulisi kogemusi põgenikega seotud menetluste läbi viimisel ja turvalisuse tagamisel massilise sisserände olukorras.

Koos politseiüksusega ESTPOL3 on aprillikuu seisuga rändekriisi lahendamisesse rahvusvaheliselt kaasatud üle 40 PPA ametniku, kes tegelevad näiteks dokumentide kontrollimise, sõrmejälgede hõive ja piiri valvamisega. Samuti on Frontexi operatsioonidele saadetud erinevaid tehnilisi vahendeid, PPA koerajuhid koos koertega ja ka pressiesindaja Frontexi kommunikatsioonimeeskonnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles