Kokkuvõte: 1. aprilli pressiteated

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartuliväljak
Kartuliväljak Foto: Toidumess

Tänase 1. aprilli puhul on paljud pressiesindajad saatnud meediale huumoripressiteated. Postimees koondas need kokku.

Krista Aru suundub riigikogust mööblitootmisesse

Foto: Tsenter

Kompetentsikeskuses Tsenter teatas, et alates 1. aprillist asub Krista Aru Krista Aru tööle Väimelas puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskuses Tsenter. Aru sõnul jätab ta oma töö riigikogus, sest leidis uue põneva väljakutse mööblitööstuse trendide loomises. Kuna maailmas kogub populaarsust uuele mööblile vana väärika välimuse andmine, siis Aru leiab, et tema ajalooalased teadmised saavad siin praktilise väljundi. Tsentris on olemas harjamismasin, mille abil puidu pinda vanutada, samuti on võimalik näiteks kapile printida üraskitest puretud pind ning laserlõikuriga rahvuslikke mustreid teha. Ettevõttes on Krista Aru tulekuks ettevalmistused tehtud ja nimesilt uksele paigaldatud.

SDE: tänasest saab mesilasi kiibistada

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon teatas, et toetab Eesti mesilindude kiibistamist ja kutsub inimesi üles mesilasi kiibistama.

Riigikogu mesilaste toetusrühma aseesimehe Mark Soosaare sõnul on mesilased tänu varajasele kevadele alustanud juba puhastuslendudega, aga nad on veel piisavalt uimased, et neid saaks kiibistada. Mesilastele mõeldud kiipe saab osta täna kella 15ni lähimast postkontorist või ajalehekioskist. Ühes komplektis on sada kiipi ning see maksab ühe euro. Mesilaskiipide müügist saadud tuluga soetatakse Karksi-Nuia tänaseks juba teine Eesti mesilinnu kaamera

Tordisöömise Liit toetab Eesti Olümpiakomitee presidendina Jüri Ratast

Eesti Tordisöömise Liidu juhatus otsustas täna pärast kaloririkast arutelu toetada Jüri Ratase kandidatuuri Eesti Olümpiakomitee presidendiks. Tordisöömine on kõikjal maailmas ülipopulaarne spordiala, mida harrastab erinevate uuringute põhjal üle 50 protsendi elanikkonnast. Paraku ei ole tortlaste elu kuigi magus, sest spordiala ei võeta riiklikul tasandil piisavalt tõsiselt. Hoolimata laialdasest kandepinnast ning korduvatest protestidest ei ole tordisöömine siiani ka olümpiaala.

Haridusministeerium: vastuvõtukatsetel võidaksid geenitestidest eelkõige põhikoolid

Haridus- ja teadusministeerium leiab, et vastuvõtukatsetel võidaksid geenitestidest eelkõige koolid, mis korraldavad katseid 1. klassi. Tartu Tamme gümnaasiumi algatus kasutada 10. klassi vastuvõetukatsetel väheusaldusväärsete kirjalike eksamite asemel geeniteste on teretulnud innovatsioon. Enim võidaksid sellest aga koolid, kuhu astumiseks vanemad lapsi lapsepõlve arvelt drillivad. Testid lühendavad ettevalmistusaega lausa aastate võrra.

Minister Jürgen Ligi sõnul pole saladus, et 1. klassi katsed ei näita laste potentsiaali ega loomingulisust, vaid etteõpetatust ning sotsiaalset tausta. Nende katsete probleemseim aspekt on aga koolirõõmu varajane hävitamine ning lapsepõlve lühendamine. «See päästaks õnneliku lapsepõlve, säästaks vanemaid ja elavdaks majandust,» rõhutas minister Ligi.

Endla teater ühendab suvelavastuses Shakespeare'i ja Kuldse Trio

Endla teater on otsustanud oma suvelavastuse «Pao-Pao. Kuldse Trio lood» lükata ühe suve võrra edasi ning tuua sel aastal Paikuse-Reiu vabaõhulaval välja hoopis William Shakespeare’i «Suveöö unenäo».

«Teatri dramaturgid tuletasid mulle meelde, et sel kevadel möödub Shakespeare'i surmast 400 aastat ning ka meil oleks viisakas maailma olulisimat näitekirjanikku meeles pidada,» seletab muudatuse tagamaid Endla loominguline juht Ingomar Vihmar. 

Samas lohutab Vihmar kõik neid, kes lootsid Endla suvelavastuses kohtuda Kuldse Trio legendide Mihkel Smeljanski ning Jüri Vlassoviga: «Trupp jääb samaks ning lavastajaks on jätkuvalt Ivar Põllu». Pettuma ei pea ka need, kes lootsid sumedal juuliõhtul Reiu jõe kaldail kuulda Kuldse Trio legendaarseid laule. «Oleme koos lavastuse muusikajuhi Rando Kruusiga Kuldse Trio lugudest välja valinud kõige kaunimad ja romantilisemad palad ning sobitanud need maailma armastatuima romantilise komöödia renessanslikku õhustikku,» ütleb lavastaja Ivar Põllu. Nii kannab Paikuse-Reiu vabaõhulaval lavale jõudev Endla suvelavastus nime «Pao-Pao. Suveöö unenägu».

«Pao-Pao. Suveöö unenägu»
«Pao-Pao. Suveöö unenägu» Foto: Endla teater

Viasat hakkab pakkuma ülikiiret koduinternetti gaasivõrgu kaudu

Eesti vanim digitelevisiooni pakkuja Viasat hakkab pakkuma Eesti kõige nobedamat koduinternetti kiirusega 1500 Mbit/s, kasutades selleks Eesti Gaasi jaotusvõrku.

«Oleme koostöös TTÜ teadlastega välja töötamas täiesti uut tehnoloogiat, mis võimaldab suunata ülikiire internetiliikluse suure läbilaskevõimega maagaasivõrku,» rääkis Viasati turundusjuht Tanel Taal.

Uus lahendus sobib üle Eesti rohkem kui 120 000 kodule, kus kasutatakse maagaasi. Uue ülikiire internetiühenduse kasutamiseks peab kliendi koduni ulatuma maagaasivõrk ning arvuti, ruuteri ja teiste seadmete internetti ühendamiseks on lisaks vajalik gaasipliidi olemasolu. Tulevikuarenduste visiooni kohaselt on võimalik uut ülikiiret koduinternetti juba 2017. aastal tarbida ka balloonigaasi kaudu ning gaasitanklates üle Eesti.

EASi turismiarenduskeskus võtab kasutusele Läti märgi

Eesti, Läti ja Leedu sõlmivad täna Riias kolmepoolse lepingu, mille kohaselt on riikide märgid järgmised 10 aastat ristkasutuses.

Kolme Balti riigi turismiametid on otsustanud olukorda muuta ning täna saab allkirja leping, mille kohaselt omandab Eesti järgneva 10 aasta jooksul õiguse kasutada seni Lätile kuulunud märki. Läti võtab aga omakorda kasutusele Leedu visuaalse identiteedi. Eestis kasutusel olnud ja palju poleemikat põhjustanud «Welcome to Estonia» visuaalil vahetatakse riiginimi Estonia Lithuania vastu.

Foto: EAS

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste hoonest saab Tartu suurim parkimismaja

Kooli ülalpidamiskulude vähendamiseks ja Tartu kesklinna parkimisvõimaluste parendamiseks muudetakse Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuse hoone alates selle aasta juunist parkimismajaks, KVÜÕA töötajatele ja kadettidele püstitatakse Raadile aastaringselt kasutatav ilmastikukindel õppe-, töö- ja majutuslinnak.

«Tartu kesklinna hoone ei vaja kapitalimahukaid töid,» ütles õppeasutuse toetusosakonna ülem major Ants Areng. «Riia 12 fassaadi kaheksast sambast on vaja ainult kaks maha võtta, et autod peauksest sisse pääseks, lammutada paar siseseina ning ehitada mõned kaldteed.» Telklinnaku püstitamine Raadile on aga poole tunni küsimus. Parkimismaja ehitus on seotud ka koolis antava õppega. Nimelt saavad sõjaväelise juhtimise maaväe eriala kadetid uuest aastast spetsialiseeruda parkimiskorralduse erialale. Muuhulgas õpivad tulevased ohvitserid nii tsiviil- kui ka sõjalise parkimise põhitõdesid, kiirparklate rajamist ja parklate maskeerimist, erinevas formatsioonis (nt malelaud, noolepea jms) parkimist, aga ka seda, kuidas parkida vineerplaatide abil üksteise peale mitu sõidukit.

Haridusamet keelab Tallinna koolides nutiseadmete kasutamise

Tulevast õppeaastast hakkab Tallinna koolides kehtima nutiseadmete kasutamise keeld. Lubatud pole ka digiõppeprogrammide kasutamine, teatas haridusamet. 

Lapsevanemad on korduvalt haridusameti poole pöördunud murega, et lapsed veedavad suurema osa ajast nutiseadmeid näppides ning vanemad ei suuda nendega digimaailmas sammu pidada. Samuti on vanemad umbusklikud Tallinna plaani suhtes hakata koolides kasutama e-õpilaspiletit, päri ei olda ka m-õpilaspileti ideega, mida mitmed koolijuhid levitama on hakanud. Samuti tekitavad lastevanemates pahameelt digipädevuste nõue ja eKooli kasutamine.

Tulenevalt eelnevast otsustas Tallinna Haridusamet keelustada nutiseadmete kasutamise kõikides Tallinna koolides, samuti on keelatud arendada ja nõuda digipädevusi. Uus korraldus puudutab nii õpilasi kui ka õpetajaid.

Rae vallavalitsus: lennuamet nurjas Rae valla kõrghoone rajamise Ülemiste kaldale

Kõrghoonena planeeritud Rae vallamaja ehitamine Ülemiste järve kaldale  jääb ära, sest vald ei saanud projektile lennuameti heakskiitu.  Vallavanem Mart Võrklaeva sõnul seisab vallavalitsusele saadetud ametlikus vastuses, et kõrghoone asukoht jääb lennukite tõusu- ja maandumiskoridorile liiga lähedale. «Austria arhitektid käisid piirkonnaga tutvumas ning uurisid Ülemiste järve ümbruse legende ja ajalugu. Seejärel saadeti meile Ülemiste kaldale paigutuva hoone eskiisprojekt, millele loodame saada Lennuametilt heakskiidu.  Uue lahenduse järgi ei ületaks Rae vallamaja keskmise ühekorruselise hoone kõrgust, enamus hoonest rajatakse Ülemiste järve alla,» tutvustas Võrklaev Ülemiste Vanakese maja eskiisi, mille maapealne osa pidavat mõjuma hundertwasserliku väikse kiiksuga ja sarnanema Okasroosikese lossile.

«See ei ole õnneks liiga üle võlli keeratud, aga ei jää ka märkamatuks. Kuna hoonele nähakse ette klaaslage, siis võiks see sümboliseerida keskmise sissetuleku klaaslage,» kõneles abivallavanem Priit Põldmäe, kelle sõnul on oluline juba projekti algfaasis hakata panustama tähenduste selgitamisele. Põldmäe sõnul on klaaslael isegi kahekordne lisandväärtus. «Nimelt plaanitakse Ülemiste järve kaldale pärast selle avamist uut supelranda ja selle alla jääv klaaslagi pakub vallamaja töötajatele ja külastajatele nauditavaid bikiinivaateid. Samas aga saab iga sukelduja oma silmaga alati veenduda, et vallamajas ei raisata maksumaksja raha, vaid käib vilgas töö.»

Toidumess: lauluväljakule rajati kartulimaa

Tallinna lauluväljakul lõppes Eesti Toidumessi pidulikul esitlusel alanud suure kartulimaa rajamine. Riigi esinduspeenar saab alguse lauluväljaku Mere väravast, selle pindala on 3150 ruutmeetrit, peenra pikkus on 150 ja laius 21 meetrit.

«Nüüd saab näpud mulda pista iga eestimaalane ja meie külaline. Tegemist on riigi esinduspeenraga millesarnast huviväärsust lähiregioonides kindlasti olemas ei ole!», tundis uhkust Tallinna Lauluväljaku juhataja Riho Rõõmus. Eesti Toidumessi korraldaja, tippkokk Angelica Udeküll: «Peenrasse külvatava seemne valikul otsustasime «Laura Supersonic» kasuks ja seda mitmel põhjusel. Tegemist on vana hea ehtsa Eesti seemne «Laura» ultramoodsa, Eesti kartuliteadlaste ilmakuulsa aretusega, sest «Laura Supersonic» hakkab võrseid ajama juba nädala möödudes.» 

Foto: Toidumess

Zoovolinik kirjeldas teadusele uue liigi

Täna varahommikul jõudis lõpule Eesti Loodusmuuseumi zoovolinik Aadu Kähriku mahukas teadustöö, mille käigus sai maailmale kirjeldatud uus liik: Salmo salaris (Harilik palgalõhe). Lõheliste seltsi kuuluv palgalõhe on Euroopas võrdlemisi haruldane, kuid Eestis väga laialt levinud liik.

Foto: Eesti Loodusmuuseum

«Hariliku palgalõhe leviala ulatub Peipsi äärest Lääne-Eesti saarteni,» kommenteeris Kährik. Loodusmuuseumi lähiaja üks olulisemaid eesmärke on talletada Salmo salaris ka oma kogudesse ning palub selleks kõikide huviliste abi: tänase tööpäeva lõpuni ootab muuseum kõikvõimalikke retsepte lõhe konserveerimiseks. 

NUKU teater hakkab inimesi teatrisse kutsuma tähtkujude järgi

NUKU teater loobub lavastuste vanuselistest sihtgrupimääratlustest ning loob uue süsteemi, kus lavastusi soovitatakse vastavalt tähtkujudele. Ka uuslavastusi hakatakse looma spetsiaalselt teatud kindlate tähtkujude esindajatele. 

Foto: Simmaniduo

Valmis Eesti esimene innovaatiline kannellõõtspill

Osaühingus Simmaniduo Kannel sai täna hommikul valmis Eesti esimene innovaatiline kannellõõtspill, kus tavalisele rahvakandlele lisati innovaatiline lahendus lõõtspilli lõõtsas oleva 3D õhu kasutamisest koos spetsiaalse tarkvaraga. Kandlemees Sanderi sõnul on kandlemängijatele kaua olnud probleemiks, et pidudel mängivad lõõtsamehed valjemalt ja kandle kaunist kõla pole kuulda. Lõõtsa lisamine on esimene samm uue innovaatilise rahvakandle arendamisel. Järgmise aasta jooksul on kannellõõtsale kavas lisada jauram, et altpoolt kandlekastile koputades kõlaks uus kannellõõtspill nagu külakapell.

Pirita linnaosavalitsuse vastvalminud kabinettides puhub tuul

Pirita linnaosavalitsusel on valminud administratiivhoone sise- ja väliskujundus, mis tõi kaasa väga avatud kontoriruumid, et olla elanikele veelgi lähemal ja kuulda nende muresid otse ja vahetult.

Linnaosa vanema Tõnis Mölderi sõnul on uued kabinetid andnud positiivse efekti linnaosa töötajate motivatsioonile ja töötahtele ning toonud linnaosavalitsuse kohalike jaoks lähedale. «Alles eile õhtul hõikas üks möödakäija mulle, et mis värk on ja ma siis ka kohe vastasin,» selgitas Mölder. Küll aga tõdes ta, et mõned dokumendid võivad tuule tõttu olla kadunud.

Linnaosavalitsuse hoone ümberehitamise maksumuseks kujunes mitu miljonit ja seda toetas Euroopa Liidu Mingi fond.

Pirita linnaosavanema kabinet.
Pirita linnaosavanema kabinet. Foto: Pirita linnaosavalitsus
Pirita linnaosavalitsuse välisilme
Pirita linnaosavalitsuse välisilme Foto: Pirita linnaosavalitsus

Hansapost: pea 20 aastat tagasi tellitud postipakk jõudis kliendini

Täna jõudis Häädemeeste valda Tõllametsa tallu 1998. aastal Hansapostist tellitud postipakk. Selgitamaks, miks ja kelle süül pakk 18 aastat kaotsis oli, on algatatud nii postimüügi- kui kullerfirmas sisejuurdlus. 

Paki tellinud Manivald Mõtsale tuli VHS-mängijat sisaldanud postipakk üllatusena: «Mis ma sellega nüüd teen? Viimased kassetid viskasin tunamullu ära. Kusjuures kulleril oli veel jultumust minult 2400 krooni küsida, kust ma neid kroone võtan enam,» oli Mõts segaduses.

Omniva kullerid toovad e-Selverist midagi head

1. aprillist hakkab Omniva koostöös e-Selveriga pakkuma teenust nimega «Midagi head». See on lisateenus, mille klient saab oma ostudele lisada e-Selverist toidukaupu koju tellides. Samuti on võimalik kliendil täpsustada hinnavahemik, mille eest ta midagi head saada soovib.

«Alati kui on juttu poodiminekust, öeldakse, et too midagi head. Nüüd saavad seda soovi täita ka meie kullerid,» selgitas Omniva pakiäri juht Sten Argos. 

Teatri- ja Muusikamuuseum hakkab koguma DNAd

Eesti teatri- ja muusikamuuseum hakkab koguma tuntud teatri- ja muusikategelaste DNAd. Peavarahoidja Maris Rosental kommenteerib: «Mõte läks idanema üsna juhuslikult, kui muuseumi ukse tagant leidsime ühe vähetuntud helilooja poolt üsna puhtaks näritud ploomikivid. Leidsime, et kui ploomikivid ise ei kuulu vast eesti muusikalukku ja seekaudu säilitamisele, siis võib närimise tagajärjel ploomikivide juurest leitav DNA siiski hiljem olla kõnekas.» DNA proovid jäävad muuseumi kogusse ootama aega, mil nende põhjal on võimalik inimene taastoota. 

Pärnu surfiklubi avab suvekuudel kiirliini Kihnu

Surfiklubi AlohaLine avab 1. juunist 31. augustini igapäevase kiirliini Kihnu. Kõigest tunniga Pärnu ja Kihnu vahet liikuv KiteBoat mahutab korraga kolm inimest. Katamaraani miniversiooni meenutava vesisõiduki liikuma panevaks mootoriks on tuulelohe, mida suunatakse rooli abil.

Merereis on jõukohane kõikidele autojuhilube omavatele inimestele, kes ei ole suhkrust ning kes lainepritsmete tõttu ära ei sula. «Alati võib teha pause, kui ühest tunnist Pärnu lahel väheks jääb. Soovi korral saab lisatasu eest kaasa tellida Aloha instruktori, kes on koolitatud nii karastavaid jooke valama kui tasuta wifi-signaali püüdma,» kirjeldab Aloha surfiklubi eestvedaja Toomas Jürjo. 

Maaelukomisjon: kanad vajavad kõrvamärgistust

Riigikogu maaelukomisjon teatas, et arutas oma tänasel erakorralisel istungil kanade kõrvamärgistamist. «Selleks, et paremini koordineerida ja edendada Eesti linnukasvatust, on hädavajalik korrastada lindude registrit ning saada täpne ülevaade, kus ja kui palju linde kasvatatakse,» märkis maaelukomisjoni esimees Ivari Padar.  Tema sõnul leiti, et kui veise- ja lambakasvatuses on loomade kõrvamärgistus kohustuslik ning kõik loomad on kantud registrisse, siis linnukasvatuses on ses osas senini suuri vajakajäämisi.

Olukorra muudab keerulisemaks tõsiasi, et kanal kui sellisel pole kõrvu. Seetõttu otsustas komisjon pöörduda Eesti Maaülikooli ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu poole ettepanekuga leida võimalusi kanade tõuaretuse tõhustamiseks ning kõrvamärgistuse paigaldamiseks vajaliku suurusega kõrvadega kanade aretamiseks.

Uus äpp hoiatab nutitelefonikasutajaid tänaval takistustest

Tele2 tegi äpi, mis annab nutitelefoni süvenenud inimestele tänaval kõndides heli- ja valgussignaaliga lähenevast takistusest märku.

Mitmed uuringud on näidanud otsest seost nutiseadmete kasutamise ja tänavaõnnetuste vahel. «Smart Sense äppi saab võrrelda auto parkimissensoriga. Kui mõni takistus jääb teele ette, siis käivitub telefonis hääl- ja valgussignaal. Kui inimene vaatab tänaval jalutades Youtube’ist Bieberi uut videot, siis Smart Sense annab teada, kui teda ohustab kokkupõrge ning inimene jõuab õigeaegselt posti eest kõrvale põigata,» rääkis Walker.

Koos Buddy View lisaga saab Smart Sense’i sünkroniseerida kontaktidega telefonis ning äpp teavitab kui keegi tuttavatest on läheduses. Lisarakendused Delicious Dude ja Chick Magnet ühendavad Smart Sense äpi populaarsete tutvumisrakendustega nagu Tinder ning teavitab lähikonnas asuvast sobivast kaaslasest.

Taxigo taksoäpist saab tellida ka piraattaksot

Kuigi Taxigo on tuntud kui suurim ametlike taksode ja taksofirmade ühine mobiiliäpp, siis arvestades olukorda, kus ligi pooled Eesti taksod taksod ei ole suutnud 1. aprilliks hankida KOVidest uut teenindajakaarti ning kaotavad ajutiselt võimaluse taksot sõita, siis oleme neile loomas alternatiivset võimalust sõita esialgu edasi ilma plafoonita nn piraattaksot, teatas Taxigo juht Eduard Dubrovski. Taxigo klient saab äpi peamenüüst või telefonil 1665 helistades ise valida, kas soovib taksot või piraattaksot. Esimesi on Taxigol igapäevaselt pakkuda 1200, piraate 200-300 vahel. Eduard Dubrovski sõnul annab julgust piraatjuhte vahendada riigi juhtivate poliitikute soov seadusevastast tegevust toetada, soodustada ja seadustada ning politsei soovimatus piraate korrale kutsuda. 

Tallinna Vanasadamas avati väetiseterminal

Tallinna Vanasadama loodeosas avati täna, 1.aprillil uus puistelasti ladustamiseks mõeldud, kvaliteetsete seadmetega, ökoloogiliselt turvaline ja konveiersüsteemidega varustatud kuppel-ladu, mis mahutab kuni 15 531 tonni väetist.

Tallinna Sadama info kohaselt tugines väetiseterminali Vanasadamasse rajamise otsus turukonjunktuuri analüüsile ja turundusuuringute tulemustele. Antud projekti puhul on tegemist Talllinna Sadama sadamate mitmekesistamise protsessi esimese järguga, mis tagab Tallinna Sadama sadamatele universaalsuse ja ärialase paindlikkuse sadamatevahelises konkurentsitihedas situatsioonis toimimiseks.

Terminal on edukalt läbinud akrediteeritud inspekteerimisorganite poolt korraldatud vastavusauditi. Esimene partii väetist on Vanasadama poole teel.

Järgmises sadamate mitmekesistamise etapis on plaanis  hakata kasutama Muuga sadama söeterminali kaisid kruiisilaevade teenindamiseks.

1. aprillil «avati» Vanasadamas väetiseterminal Foto:
1. aprillil «avati» Vanasadamas väetiseterminal Foto: Foto: Tallinna Sadam

ETV+ suletakse, rahastuse saab uus islamiäärmuslasi peletav kanal ETV–

Valitsuskabinet otsustas sulgeda telekanali ETV+, selle asemel luuakse uus kanal ETV–, mis hakkab võitlema põgenike ja islamiäärmuslusega. Uut kanalit rahastab kaitseministeerium ja selle eelarve saab olema vähemalt kümme miljonit eurot aastas, vahendas Menu.

Rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles ERR-i raadiouudistele, et ei mõista valitsuse otsust, sest venekeelse kanali vaatajate arv oli tõusuteel. Siiski tuleb tunnistada tõsiasja, et EKRE äsja tellitud uuringu kohaselt peavad Eesti elanikud praegu Venemaast suuremaks ohuks islamiäärmuslaste sissetungi.

Selle vastu võitlemiseks hakkab uus teleprogramm ETV– näitama kõike seda, mis on Allahi poolt keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles