Immigrante välja saatva Eesti üksuse juht: muutume paratamatult negatiivseteks kangelasteks (5)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi leppe alusel Kreekasse immigrante välja saatma sõitva Eesti üksuse juht Toomas Malva nentis, et kui varasematel missioonidel on Eesti politseinikud olnud pigem positiivsed kangelased, siis nüüd tuleb arvestada negatiivse rolliga.

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Nimelt meenutas Malva, et Sloveenias käis Estpol1 ja Estpol2 inimesi vastu võtmas, aga Kreekasse Lesbose saarele sõidetakse, et korraldada immigrantide väljasaatmine.

«Loomulikult muutume me negatiivseteks kangelasteks, aga politsei igapäevatöös me oleme sellesama küsimuse ees – ühtedele me oleme positiivsed ja teistele negatiivsed. See on meie professionaalne oskus sellest üle olla ja leida häid lahendusi,» rääkis Malva.

Malva sõnul ei tea politseinikud päris täpselt, mis ülesandeid nad peavad täitma. Üldpilt on aga olemas. Kokku sõidab Kreekasse 20-liikmeline meeskond, kelle ülesanneteks on saarele saabuvate migrantide väljasaatmiseks vajaliku dokumentatsiooni koostamine ja väljasaadetavate eskortimine. 

Viis Estpol3 liiget lähetati Kreekasse eile ning 15 peamiselt inimeste tagasisaatmisega tegelevat ametnikku lendavad Kreekasse homme.

Malva sõnul komplekteeriti meeskond kiiresti. 18. märtsil saavutasid Euroopa Liidu ja Türgi liidrid kokkuleppe. 20. märtsil sai politsei teada, et peab Eesti meeskonna välja saatma ning 21. märtsi õhtuks oli meeskond koos ja valmis juba järgmisel päeval välja lendama. Euroopa Liidul võttis tegevuste planeerimine aga rohkem aega.

«Olen kade teie peale, sest kui te tagasi tulete, siis olete palju targemad kui teised politseinikud siin. See on meie üks eesmärk – tuua Eestisse kogemust,» ütles PPA peadirektor Elmar Vaher Kreekasse minevatele politseinikele. Ta pani südamele, et esmalt tuleb probleeme lahendada mõistuse ja tarkusega, viimasena alles füüsilise jõuga.

«Ma loodan siiralt, et ei tule lahendada keerukaid konfliktisituatsioone, aga te peate selleks valmis olema.»

Märtsi keskel saavutas Euroopa Liidu ülemkogu Türgiga kokkuleppe rändekriisi leevendamiseks Kreekas, kust hakatakse ebaseaduslikult riiki saabunuid Türki tagasi saatma. Seejärel saatis Frontex liikmesriikidele panustamiskutse kokkuleppe jõustamiseks vajalike ametnike kaasamiseks, millele Eesti vastas. Kokku soovitakse Euroopa riikidest kaasata ca 1500 ametnikku.

Koos politseiüksusega Estpol3 on aprillikuu seisuga rändekriisi lahendamisesse rahvusvaheliselt kaasatud üle 40 PPA ametniku, kes tegelevad näiteks dokumentide kontrollimise, sõrmejälgede hõive ja piiri valvamisega. Samuti on Frontexi operatsioonidele saadetud erinevaid tehnilisi vahendeid, PPA koerajuhid koos koertega ja ka pressiesindaja Frontexi kommunikatsioonimeeskonnas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles