IRLi Võrumaa piirkonna 17 liiget astus erakonnast välja

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Tulik
Ülo Tulik Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Võru endine maavanem ja linnapea Ülo Tulik ning veel 16 Isamaa ja Res Publica Liidu Võrumaa piirkonna liiget esitasid täna parteile väljaastumisavalduse, põhjendades seda erakonna käitumisega Tuliku vastu algatatud laimukampaania ajal.

Tulik ütles Postimehele, et lisaks täna erakonnast lahkumise avaldused esitanud IRLi liikmetele kavatsevad lähinädalatel esitada interneti vahendusel parteist lahkumise avalduse veel kümmekond erakonna liiget.

Tuliku sõnul lahkusid täna lisaks temale erakonnast Võru linnapea ja praegune volikogu aseesimees Tõnu Jõgi, Siiri Toomik, Henni Nassar, Andres Trumm, Taimar Timmi, Viivika Kooser, Silver Tulik, Priit Andrejev, Kristina Luik, Tõnis Kattai, Mailis ja Rivo Teppo, Katrin Tammeleht ja Kädi Nassar. Tulik lisas, et paari täna välja astunud inimese nimi ei tule talle meelde.

Nende inimeste nimesid, kes on lubanud erakonnast interneti vahendusel välja astuda, Tulik ei avalikusta. «On mõistlik nende inimeste nimesid mitte nimetada, sest eks nad lõpuks otsustavad ise, mida teevad ja pead anda nende eest ei saa. Aga neid on kümmekond inimest,» lausus Tulik.

Tuliku sõnul ootasid erakonnast lahkujad parteipoolset hinnangut kahe liikme käitumise suhtes. «Põhiküsimus on see, et me ei ole rahul Võrumaa juhtide ja nende tegevusega,» rääkis ta.

Tuliku sõnul asi asu alguse 2011. aastal, kui IRLi liikmed alustasid tema ja ta perekonna vastu viis aastat tagasi laimukampaaniat.

«Kampaania sai alguse 2011. aastal, mil Võrumaa Teataja veergudel ilmus lugude seeria, kus mulle omistati tegusid, mida pole kunagi saatnud korda ja mille kohta leidis prokuratuur, et esitatud väited olid alusetud ja meelevaldsed ning toimunud sündmusi ei olnud võimalik mõistusepäraselt seostada,» selgitas Tulik.

Võrumaa Teatajas ilmunud lugude ümberlükkamiseks pöördus Ülo Tulik kohtusse ning 2015. aasta Võru maakohtu otsuse põhjal sõlmisid Ülo Tulik ja AS Võru Teataja juhatuse liige Kalev Annom kokkuleppe, kus peatoimetaja kinnitas, et ajaleht esitas tegelikkusele mittevastavaid andmeid.

Tuliku sõnul tuleb selle kokkuleppe kõrval arvesse võtta ka 2011. aasta pressinõukogu otsust, mis tõi välja, et Võru Teataja rikkus head ajakirjandustava. Lisaks sellele kinnitas käesoleva aasta alguses maakonnalehe ajakirjanik Irja Tähismaa, et lehes avaldatu ei vastanud tegelikkusele ning lugude tellijateks olid IRLi liikmed – Võru linnavolinik Hasso Ploomipuu ja Võru maavanem, IRLi Võrumaa piirkonna esimees Andres Kõiv.

Tuliku sõnul proovis ta saada hiljuti ka selgust esitatud tõendite põhjal IRLi aukohtust, kuid kelle üksmeelne seisukoht oli et nad ei tegele selle küsimusega.

«Ega aukohus ei põhjendanudki, miks nad selle teemaga ei tegele. Nad ütlesid lihtsalt, et kunagi viis aastat tagasi oli Võrumaal mingi tüli olnud ja nad ei pea vajalikuks sellega tegeleda. Aukohtu otsus mitte tegeleda asjaga oli viimane piisk karikasse,» rääkis Tulik.

Ta lisas, et erakonnast välja astumine ei tulnud talle kergelt ja oma hinges soovib ta, et Isamaa ja Res Publica Liidul hästi läheks.

Tuliku sõnul kavatsevad erakonnast lahkunud inimesed kohalikus elus endiselt kaasa rääkida. «Need kes on volikogu liikmed, jäävad volikogusse edasi. Kohalike valimisteni on aega ja uut parteid me kohe ei vali. Mis saab kohalikel valimistel, näitab aeg. Võimalik, et osaleme valimistel valimisliiduna, võimalik, et mõned välja astunud valivad endale uue partei. See on igaühe enda otsustada,» rääkis Tulik.

Aukohtu esimees: arutasime seda tüli juba 2011. aastal

Isamaa ja Res Publica Liidu aukohtu esimees Helen Hääl ütles Postimehele, et aukohus menetles mainitud tüliküsimust juba 2011. aastal, et leida võimalus osapoolte vaheliseks leppimiseks.

«Kahjuks olid erimeelsused nii suured, et aukohtul neid lepitada ei õnnestunud. Hilisemate kaebuste puhul on aukohus leidnud, et sama tüli mitmendat korda menetlema ei hakka ning osapooled peavad ise oma erimeelsused selgeks rääkima,» märkis Hääl.

Hääl lisas, et kuigi Tulik rääkis erakonnast väljaastumisest, ei ole tänase päeva jooksul ei Ülo Tulik ega ka ükski teine erakonna liige IRLst välja astunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles