Pevkur: loodetavasti saavad Varvara lähedased hingerahu

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Hanno Pevkur.
Siseminister Hanno Pevkur. Foto: Toomas Tatar

​Kuigi 9-aastase Varvara mõrvajuhtum lõpetati ilma, et kurjategija kohtu ette oleks astunud, tunnustas siseminister Hanno Pevkur kogu uurimisgrupi väga head tööd.

«Kuigi Varvara kaotust ei asenda miskit, saame täna anda kõigile Eesti elanikele ja eelkõige Varvara lähedastele teadmise, et kogutud tõendid annavad meile üsna suure kindluse selle hirmsa kuriteo kahtlusaluse süü tuvastamisel. Kahjuks ei õnnestu meil kahtlusalust seoses tema enesetapuga kohtu ette viia, aga teadmine on antud juhul parem kui teadmatus ning loodetavasti saavad sellest ka Varvara lähedased hingerahu,» sõnas siseminister Pevkur. 

Eesti suurimas kriminaalmenetluses andsid endast maksimumi kõik prefektuurid ja keskkriminaalpolitsei ning teaduse ja tehnoloogia viimase sõna kasutamisel tehti koostööd Hollandi, Saksamaa, Austria kolleegidega ning kasutati teiste seas Scotland Yardi ekspertide teadmisi, teatas Pevkur.

Politsei on nelja aasta jooksul Varvara mõrva uurimisel teinud tuhandeid menetlustoiminguid, sealhulgas kuulanud üle 2100 inimest ning võtnud DNA-proovi ligi 2900 mehelt. Selle aja jooksul on politsei saanud inimestelt 220 erinevat vihjet, kohtu ette on saadetud kümneid seksuaalkurjategijaid kokku 121 kuriteoepisoodiga.  

Pevkur lisas, et tehtud töö ja menetluse käigus avastatud seksuaalkuritegude avastamise eest väärivad tunnustust kõik panustanud osapooled nii Eestis kui rahvusvaheliste ekspertide poolne panus ja partner-riikide tipptehnoloogiline abi.  

«Varvara šokeeriva juhtumi ja tema vägivaldse surma lahendamine oli nii prokuratuuri, Kohtuekspertiisi Instituudi kui politsei prioriteet, mille uurimisel ei olnud ressursipiiranguid. Kuigi uurimine kestis neli aastat, jõuti väga põhjalike menetlustoimingute läbiviimise ja rahvusvahelise koostöö järeldusteni,» kommenteeris justiitsminister Urmas Reinsalu.

«Tahan loota, et Narva elanikud, kes tegid aktiivselt vabatahtlikku tööd Varvara leidmiseks ja survestasid uurimisorganeid mõrvari leidmiseks, saavad täna vastuse. Narvalaste kogukonna hoolivus on liigutav ja kodanikualgatuse korras tehtud koostöö kurjategija otsimisel politseiga eeskuju ning tunnustust vääriv. Samamoodi tuleb tunnustada  kõiki ametkondi ja töötajaid, kes selle jõhkra kuritöö uurimisele kaasa aitasid,» lisas Reinsalu.

9-aastane Varvara Ivanova jäi Narvas kadunuks nelja aasta eest, 2012. aasta 18. märtsi õhtul. Tüdruku surnukeha leiti viis päeva hiljem, 23. märtsi ennelõunal Narva jäähalli lähistelt tühermaalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles