Pakendikonteinerisse sokutati lambatalle korjus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendikonteiner. Foto on illustreeriv.
Pakendikonteiner. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kuressaares Uue tänava parklas asuva pakendikonteineri tühjendamisel selgus, et sinna on sokutatud lambatalle korjus. Prügivedaja otsustas korjuse puu alla maha jätta.

28. märtsi hommikul, mil OÜ-le Tootjavastutusorganisatsioon (TVO) kuuluvat konteinerit tühjendati, jäädvustas valvekaamera videole jäätmeveoki juhi, kes viskas puu alla lõpnud lambatalle. Tund aega hiljem teavitas OÜ Prügimees juhtunust ka linnavalitsust, kirjutab Saarte Hääl.

Konteinerisse mittesobivad jäätmed visati pakendipunkti kõrvale maha ka 14. märtsil. Linnavalitsus leiab, et tegemist on korduva ja tahtliku jäätmehooldusnõuete rikkumisega, mistõttu on asjaolude selgitamiseks algatatud väärteomenetlus. Nimelt tuleb avalikesse pakendikonteineritesse kogutavad pakendijäätmed järelsorteerida.

TVO tegevjuht Alder Harkmann ütles, et juhtunut peetakse väga kahetsusväärseks. Ta kinnitas, et TVO ei ole ühelegi koostööpartnerile jaganud korraldusi või juhiseid pakendikäitluse nõuetele mittevastavate jäätmete kohapealseks sorteerimiseks. Harkmann selgitas, et sellistel puhkudel tuleks koostööpartneritel TVO-d teavitada, et nad saaksid tellida eraldi olmejäätmete või loomsete jäätmete äraveo.

Alder Harkmann avaldas ka lootust, et linnavalitsus leiab võimaluse videovalvesüsteemi tõhustamiseks, mis võimaldaks tulevikus taolisi ebaseaduslikke prügistajaid kindlaks teha. Uue tänava parklasse paigaldati neli turvakaamerat möödunud aasta lõpus.

Linnavalitsusest öeldi, et valvekaamera salvestiselt on näha ainult lambatalle mahaviskamine, aga seda, kuidas korjus sinna sai, salvestiselt ei näe.

OÜ Prügimees juhatuse liige Urmas Meerits ütles, et palub kokku kutsuda ümarlaua, kuhu oleksid kaasatud linnapea, abilinnapea, keskkonnaspetsialist, järelevalvespetsialist, tootjavastutusorganisatsioonid ja ka prügivedajad, et saaks aastaid kestnud probleemi lahendatud. «Või vähemalt võetaks midagi ette, et seda risustamist vähendada,» lisas ta, viidates prügisokutajate probleemile, mis on ka varasematel aastatel ja eriti suvel Kuressaares aktuaalne olnud.

Meerits lisas, et prügisokutajatele maksavad olmeprügikäitluse sisuliselt kinni taaskasutusorganisatsioonid. «Ei ole vedaja, tühjendaja kohustus otsida neid inimesi, kes sellisel kombel oma prügi käitlevad, aga siit minu küsimus, kes seda meie linnas tegema peaks,» viskas ta küsimuse õhku.

Meerits tõdes, et avalikest pakendipunktidest on saanud sisuliselt avalikud prügikonteinerid, kuhu pannakse mida iganes. Võimaliku lahendusena pakkus ta välja, et linnavalitsus võiks avalikesse pakendipunktidesse panna prügikonteinerid, kui sokutajate probleemi lahendada ei suudeta. «Siis saaks pakendid ära vedada nii, et need poleks segunenud olmeprügiga, ja pakendiorganisatsioonid saaksid puhta pakendi. Kuressaare linn vedagu aga prügi ära avalikest kohtadest seni, kuni kõigi jäätmetekitajate üle on kontroll saavutatud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles