Vene ajakirjanik: Kreml ei jäta Baltimaade allutamise katseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: SCANPIX

Venemaa üritab ka tulevikus taastada oma mõjuvõimu Balti riikides, ent integreerumine Euroopaga on heaks vaktsiiniks «Moskva viiruse» vastu, leiab Vene internetiväljaande Grani.ru peatoimetaja Vladimir Korsunski.

«Venemaa on riik, mis on ohtlik esmajoones iseenese jaoks. Viimaste nädalate sündmused tõestasid selle väite paikapidavust kõigile,» ütles Korsunski kolmapäeval BNSile. «Ja loomulikult on selline riik potentsiaalselt ohtlik oma naabritele. Kui sündmused Venemaal arenevad ka edaspidi negatiivse stsenaariumi järgi, siis see oht ainult kasvab,» märkis ta intervjuus.

«Pärast seda, kui WikiLeaks avaldas info NATO plaanidest Eesti, Läti, Leedu ja Poola kaitsmiseks hüpoteetilise «Vene agressiooni» eest, on seda küsimust Venemaa poliitilistes, diplomaatilistes ja sõjalistes ringkondades arutatud. Ent kui Vene poliitikud ja diplomaadid kortsutavad karmilt kulmu ja ajavad rinda kummi, siis sõjaväelaste seas ei tekitanud need publikatsioonid mingit üllatust,» sõnas ajakirjanik.

Vene sõjaväelased teavad tema sõnul, et NATO on kohustatud (sarnaselt Venemaa lähiliitlasi koondava Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooniga) tegelema sõjalise planeerimisega olukorra erinevate arenguvariantide puhuks, kaasa arvatud juhuks, kui tuleb kaitsta operatsioonisuunda, mille moodustavad Baltimaad.

«Samal ajal pole Vene sõjaväelaste sõnul tänasel Venemaal, mille abil vallutada ega end kaitsta,» sõnas Korsunski. «Kogu riiklik meediapoliitika, kaasa arvatud Baltimaade aadressil, on täna suunatud türannia kui ainsa õige ja ajalooliselt end õigustanud riigijuhtimisviisi kinnistamisele.»

Korsunski avaldas arvamust, et Vene meedias on tänasel päeval veel võimalik avaldada artikleid, mis suhtuvad heasoovlikult Baltimaadesse ja Gruusiasse.

«Ning et ehkki Vene-Gruusia suhetes määratleb paljutki isiklik sallimatus Vladimir Putini ja Mihhail Saakašvili vahel, on viimasel ajal isegi Vene klantsajakirjades ilmunud artikleid, mis avaldavad varjamatut sümpaatiat Gruusia presidendi suhtes,» kinnitas ta.

«Nagu ka paljud minu sõbrad, jälgin lootuse ja poolehoiuga seda, millise väärikuse ja visadusega Balti riigid, kaasa arvatud Eesti, jätavad hüvasti Vene impeeriumliku ummikuga. Loomulikult on see tee raske ja pikk, ent tähtis on liikuda, mitte tammuda kohapeal, nagu see kahjuks leiab aset täna meil Venemaal,» osutas Korsunski.

Internetiväljaanne Grani.ru tegutseb alates 2000. aasta detsembrist. Selle omanikuks on Iisraelis elav ning Venemaal tagaselja eluks ajaks vangi mõistetud ärimees Leonid Nevzlin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles