Ilves andis armu Türil mehe maha lasknud süüdimõistetule (16)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Tome
Nikolai Tome Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

President Toomas Hendrik Ilves andis armu Türil mehe püstolilaskudega tapmise eest süüdi mõistetud mehele ja vabastas ta kaheksa aasta pikkuse vanglakaristuse kandmisest.

Ilves vabastas eile allkirjastatud otsusega 1979. aastal sündinud Nikolai Tome karistuse edasisest kandmisest tingimisi kaheaastase katseajaga ilma käitumiskontrollile allutamata.

Presidendi pressiesindaja Toomas Sildami sõnul on Ilves kahe ametiaja jooksul vaadanud läbi 1004 armuandmispalvet ja andnud armu 16 inimesele.

«Iga selle väga personaalse otsuse taga on olnud inimlikud kaalutlused, mis lisaks süüteo asjaoludele ning armuandmist taotleva inimese süü mõistmisele ja kahetsusele on lähtunud ka süüdimõistetu loodetavast toimetulemisest ühiskonnas,» ütles Sildam.

Süüdistuse järgi tulistas Nikolai Tome 27. augustil 2012 Türil Tehnika tänava kontorihoone eest seisva 23-aastase ja 33-aastase mehe suunas, kellest esimesega oli tal nädal varem ühes Paide toitlustusasutuses tüli tekkinud. Pärast tulistamist jooksid mõlemad mehed ära, kuid Tome hakkas 33-aastast meest taga ajama.

Tome märkas põgenejat hoonete vahelisel alal ning tulistas õhku, mille peale varjas viimane end juhuslikult läheduses viibinud töömehe selja taha. Tome tulistas varjunud mehe suunas, kuid tabas töömeest ja tekitas talle kehavigastusi. Järgnevate sündmuste käigus tulistas Tome ta eest ära jooksnud meest mitu korda, ohver suri vigastustesse sündmuskohal, seisab prokuratuuri süüdistuses.

Tapetud 33-aastane Auris oli väidetavalt Türi kohalik allilmaliider. Tome rääkis kohtus, et tulistamisele eelnes pikka aega kestnud konflikt Aurisega, kes pressis talt raha välja.

Tome sõnul oli tal esimene kokkupuude Aurisega juba 2011. aasta mais, kui mees helistas talle õhtul ja nõudis, et ta tuleks kodust välja ja annaks raha, ähvardades vastasel korral tuppa tungida. Tome keeldus ja tookord asi sellega piirduski.

Järgmisel päeval helistas mees Tomele uuesti, kutsus ta kohtuma ja ütles talle, et temaga nii ei räägita ja eelmisel õhtul öeldu pärast võlgneb Tome talle 3000 eurot. Tome keeldus.

Umbes kuu aega hiljem põletati maha Nikolai Tome maja ees olnud sõiduauto.

Kokku kohtus Nikolai Tome enda sõnul Aurisega 5-6 korda, ja sealjuures ähvardas väidetav allilmaliider teda korduvalt füüsilise vägivallaga ja üritas ühel korral puidust prussiga talle vastu pead lüüa. Selle sündmuse järel tegi Tome politseile avalduse.

Tome rääkis kohtus, et avalduse tegemise järel helistas Auris talle uuesti ja ähvardas «kitse panemise eest maha lüüa».

Nädal enne tulistamist tekkis Paide restoranis kaklus, mille käigus lõi Nikolai Tome Aurise lähikonda kuuluvale Maunole rusikaga näkku. Kakluse osapooled jäid hiljem selgitusi jagades eri meelele, kes tüli algatas, küll aga tunnistasid kõik kaklust.

25. augustil 2012, kaks päeva enne tulistamist, helistas Tomele tuttav, kes andis edasi Aurise soovi kohtuda. Mehed said kokku Türi Maksimarketis avalikus kohas ja seal teatas Auris, et kuna Nikolai Tome pole talle raha maksnud ja on peksnud tema «poisse», peab ta oma tegude eest maksma. Ühtlasi teatas ta, et annab «oma poistele» käsu teha Tomega, mida nad tahavad.

27. augustil Türil metallifirmas keevitajana töötades märkas Tome, kuidas Auris ja paide restoranis kakluses osalenud Mauno tulevad tema suunas. Tome rääkis kohtus, et Maunol oli käes kilekott, mis hetkeks avanes ja sealt paistis relvakaba.

Tome sõnul kartis ta oma elu pärast, jooksis riietusruumi, võttis oma relva ja tegi hoone aknast Mauno kõrvale hoiatuslasu. Mauno ja Auris jooksid sündmuskohalt minema, kuid Tome sõnul kartis ta, et Auris jookseb ringiga hoonesse tagasi ja ründab teda külje pealt. Tome jooksis metallitööstuse tsehhide vahele Aurisele järgi. Seal jooksis Auris ühe töölise taha, võttis tal õlgadest kinni ja hakkas teda Tome poole lükkama. Tome rääkis kohtus, et umbes 1,5 meetri kaugusel tuli Auris töölise selja tagant välja ja üritas teda lüüa. Siis hakkas Tome tulistama. Mehe sõnul oli ta sellises seisundis, et ei mäleta, mitu korda ta Aurist tulistas. Sõber viis Tome metallifirmast autoga metsa, kus mees rahunes ja otsustas õhtul ennast ise politseile üle anda.

President Ilves jättis eilse otsusega armu andmata 20 süüdimõistetud kurjategijale. Ilvese otsusega ei saanud armu:

Aleksei Barulitšev, sündinud 1989

Nikolai Gongojev, sündinud 1974

Marika Heikkilä, sündinud 1957

Olga Hendrikson, sündinud 1974

Maksim Jankovski, sündinud 1985

Viktor Kobzev, sündinud 1984

Anton Kovaljov, sündinud 1985

Pertti Käppa, sündinud 1983

Rando Madi, sündinud 1975

Sergei Maltsev, sündinud 1977

Virve Oja, sündinud 1981

Janar Pruuli, sündinud 1978

Nikolai Puškin, sündinud 1959

Rainar Roos, sündinud 1972

Deniss Slavnov, sündinud 1981

Siim Sõnna, sündinud 1988

Olga-Kadri Traks, sündinud 1980

Andrei Tšervjakov, sündinud 1963

Rene Vainik, sündinud 1975

Denis Volkov, sündinud 1982

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles