Video: millist mõju on ERJK ühiskonnale avaldanud?

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots, Kaarel Tarand ja Ardo Ojasalu.
Anu Toots, Kaarel Tarand ja Ardo Ojasalu. Foto: Toomas Huik

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) korraldas täna konverentsi, et teha kokkuvõtteid komisjoni viie aasta tööst ning rääkida, millist mõju on komisjon ühiskonnale ja poliitilisele kultuurile avaldanud.

Riigikogu konverentsisaalis peetud konverentsi avas ERJK esimees Ardo Ojasalu, kes andis ülevaate komisjoni esimese koosseisu tegevusest. Seejärel tegi komisjoni aseesimees Kaarel Tarand ettekande teemal «Erakonnaelu ja terve mõistuse kokkupuutepunktid».

Tallinna Ülikooli võrdleva halduspoliitika professor Anu Toots rääkis valimiste rahastamisest demokraatia juhtimise instrumendina ning riigikontrolli kohaliku omavalitsuse auditi osakonna peakontrolör Airi Mikli tutvustas riigikontrolli kohalike omavalitsuste reklaamiauditit ja selle mõju.

ERJK alustas tööd 2011. aasta mais, et kontrollida erakondade ning valimistel osalevate valimisliitude ja üksikkandidaatide raha hankimise ja kulutamise seaduslikkust ning muude erakonnaseaduse nõuete täitmist. Komisjoni kuuluvad kõigi parlamendis esindatud erakondade, õiguskantsleri, riigikontrolöri ja vabariigi valimiskomisjoni nimetatud liikmed. Praeguse koosseisu volitused lõpevad 27. aprillil.

Viie aastaga on ERJK esitanud 55 ettekirjutust, sealhulgas nõudnud keelatud annetuste tagastamist summas 175 909,29 eurot. Sellest 40 758,6 eurot on praeguseks tagastatud, ülejäänu tasumise üle käivad alles kohtumenetlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles