Heinamaal laotuva surnuaia olemasolu tuli vallavalitsusele üllatusena (10)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Aa hooldekodu kalmistu
Endine Aa hooldekodu kalmistu Foto: Aivar Pau

Ida-Virumaal Lüganuse vallas asub heinakasvanud kalmistu, valged ristid inimeste nimedega pilla-palla vajunud, heinamaa kõrgub põlvini. Tegu on ajalooliselt Aa hooldekodu kasutuses olnud surnuaiaga, millest vallavalitsus sai üllatusena teada hiljuti, pärast hooldekodu omaniku vahetust tekkinud tülist.

Lüganuse valla keskkonnaspetsialist Krisli Kaldaru ütles, et maavalitsus pole seda surnuaeda kooskõlastanud ning praegu on uurimisel, mille alusel see üldse lubati sinna rajada, millistel tingimustel seal matmistoiminguid tehti ja kui palju üldse võidi sinna inimesi matta.

«Me ei tea, kas surnuaed vastab nõuetele. Sinna mattis Aa hooldekodu eelmine omanik, kuid eelmisel aastal hooldekodu omanik vahetus,» ütles Kaldaru. Nüüd kuulub hooldekodu MTÜ-le Vahtra Hooldemaja.

«Eelmiselt omanikult tuli kiri etteheitega, miks te seda kalmistut ei hoolda. Neil läks hooldekodu uue omanikuga riiuks, miks on jätnud surnuaed hooleta. Aga keegi ei teadnudki, et sinna maetakse,» ütles keskkonnaspetsialist.

Selgus, et tegu on reformimata riigimaaga. Nüüd on munitsipaliseerimisprotsess kalmistu vallale üleandmiseks pooleli ning antud maaüksus jätkuvalt riigi omandis. Kaldaru sõnul rajas kalmistu nõukogude ajal Aa hooldekodu. «Keskkonnaagentuuri keskkonnaregistri andmetel on Aa hooldekodu kalmistu pärandkultuuriobjekt,» lisas Kaldaru.

Kalmistult võib leida päris vanu haudasid, kuid viimased matused on seal teadaolevalt toimunud 2014. aasta lõpus.

Nüüd on otsustatud, et seda hakkab hooldama vald. «Niidame ära ja muud midagi me ei tee,» ütles Kaldaru.

Kalmistuseaduses oleva nõude kohta, et surnuaeda peab ümbritsema piirdeaed, ütles Kaldaru: «Siiani pole keegi sinna aeda teinud, meie ka ei hakka tegema. Vähemalt eelarves selleks raha pole, praegu on kavas ainult niitmine.» Samas lisas ta, et maavalitsus tegeleb praegu selle teemaga ja täit selgust asjas ei ole.

Aa hooldekodu juhatuse liige Janek Lainjärv ütles, et tema sai surnuaia olemasolust teada möödunud aasta sügisel, kui Facebooki ilmusid teda solvavad ja kalmistuga seostavad pildid.

«Tean, et see asub meie hooldekodust linnulennult ehk kilomeetri-poolteise kaugusel. Kuid seda pole meile hooldekodu varadega koos üle antud,» kinnitas ta.

«Tegin valda järelepäringu, et kellele see kuulub,» märkis ta. Siis selgus, et kalmistu asub reformimata riigimaal. «Kuna vald ka hiljuti ühines, ei teadnud ametnikud ka täpselt. Siis käisid kohapeal vallaametnikest maakorraldaja ja heakorraspetsialist. Näitasin neile suuna kätte.»

Solvangute taga on Lainjärve sõnul hooldekodu endine rentnik, kellele ilmselt ei mahtunud hinge, et riigihankel keegi teine võitjaks osutus.

«Nii palju kui ma kodukandi ajalugu tean, on Aa hooldekodu tegutsenud 1929. aastast. Eks sinna platsile on ka ajalooliselt inimesi maetud. Miskipärast jättis riik hooldekodu vallale üle andes kalmistuosa andmata.»

Lainjärv kinnitas, et Aa hooldekodul selle kalmistu kasutamist plaanis ei ole. «Meie oleme siiamaani, kui matmisteenust vaja, matnud Lüganuse kalmistule, kuid tänapäeval on rohkem kombeks kremeerimised,» kinnitas hooldekodu juht. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles