Varvara mõrva uurimise ekspertiisid maksid sadu tuhandeid eurosid (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituut.
Eesti Kohtuekspertiisi Instituut. Foto: Mihkel Maripuu

Ida prefektuuri kriminaalbüroo juht Tarvo Kruup ütles, et praegu saavad nad öelda, et 9-aastase Narvas tapetud Varvara Ivanova uurimise ekspertiisid läksid maksma sadu tuhandeid eurosid.

Kruubi sõnul oli Varvara mõrva uurimisgrupis paarkümmend kriminaalpolitseinikku. «Peaasjalikult Ida prefektuurist ja keskkriminaalpolitseist, kuid nende nelja aasta vältel abistasid neid ka politseinikud ja eksperdid teistest üksustest ja asutustest,» lausus ta.

Kokku oli kaasatud üle saja ametniku. «Töötunde mõrva uurides ei loetud ja neid ka ei loeta. Kindlasti oli selle mõrva uurimine üks mahukamaid seni läbiviidud kriminaalmenetlusi,» tõdes Kruup.

Kokku on selles uurimises tehtud 2144 ülekuulamist, 117 jälitustoimingut, 25 läbiotsimist, lisaks kontrollitud 220 vihjet ja võetud 2855 inimeselt DNA proov. Ligi pool tuhat korda kasutati mobiilsideoperaatorite infot. Vaadati läbi turvakaamerad ja kontrolliti sularahaautomaatide kasutamist.

Varvara surnukehalt analüüside saamine osutus eriti keerukaks. Esimest korda kasutati Eestis nn teipimistehnikat, mille abil saadi surnukehalt üle 2000 DNA fragmendi, mida tuli analüüsida Tallinnas asuvas Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis.

Lapse leidmiskohalt ja surnukehalt võetud tõendite analüüsimisse kaasati lisaks Eesti ekspertidele ning kohtuarstidele ka Austria, Hollandi ja Saksamaa tippeksperte. Võimalikke juhtlõngu otsiti Europoli, Interpoli ja naaberriikide kaudu ning kaasati profileerijad Suurbritanniast ja Venemaalt.

«Praegu saame öelda, et erinevate ekspertiiside tasud ulatuvad sadadesse tuhandetesse eurodesse,» kinnitas Kruup.

2014. aasta andmetel oli DNA ekspertiisi hind ühe analüüsiobjekti kohta 57 eurot, mis tähendab, et ligi 2800 proovi analüüsimisele Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis kulus ligikaudu 159 000 eurot.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross ütles eile, et üle nelja aasta väldanud kriminaaluurimine oli oma toimingute mahult üks suurimaid Eesti ajaloos.

Varvara tapmise uurimisest hargnenud menetlustes on politsei ja prokuratuur nelja aasta jooksul kohtu ette saatnud kümneid seksuaalkurjategijaid kokku 121 kuriteoepisoodiga. Vaatamata sellele, et politseil ja prokuratuuril oli viiteid, kes võis mõrva toime panna, ei saa selle isiku surma tõttu enam tõendeid juurde hankida ja Varvara kriminaalmenetlus eile lõpetati.

Teaduse arenedes või täiendava info lisandumisel on võimalik uurimist uuesti alustada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles