Galerii: vaata, kuidas dirigendid noorte laulupeo repertuaariga tutvusid

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

XII noorte laulupeo koorijuhid ning puhkpilliorkestrite dirigendid õppisid möödunud nädalavahetusel repertuaari, mis tuleb esitamisele järgmisel suvel toimuval noortepeol.

Tartus ja Tallinnas vaadati laulupeo kunstilise toimkonna juhatusel ning 18 koori ja kahe puhkpilliorkestri osalusel läbi kogu noorte laulupeo repertuaar. Seminaridel osales üle 500 koorijuhi ja puhkpilliorkestri dirigendi. Iga loo õppimiseks oli seminarides aega 5-20 minutit. Edasine töö jätkub dirigentidel juba oma kollektiivide juures, kellega koos tuleb aasta jooksul lood ja laulud selgeks õppida.

«Repertuaariseminaridel on väga oluline roll peoks valmistumisel, sest võib öelda, et lausa kolmandikule laulupeo kontserdi lõpptulemusest pannakse alus just sel nädalavahetusel,» selgitas laulupeo peadirigent Heli Jürgenson. «Nädalavahetusel oli ülioluline eesmärk saavutada ühine meelestatus ning anda iga teosega kaasa alginfo ja nö muusikalised töövahendid, mis on abiks koori- ja puhkpilliorkestrite dirigentidele lugude õpetamisel,» lisas Jürgenson.

Kokku on värskelt trükist tulnud laulikutes ja orkestrinootides 34 koorilaulu ja 6 orkestrilugu. Noorte laulupeo repertuaar on eripalgeline, sisaldades peo algideest lähtuvat uudisloomingut noortelt autoritelt ning juba tuntud ja armastatud teoseid. Laulupeoks on tellitud 8 uudisteost ja 14 uut seadet.

Nooruslikkust toovad laulukaare alla ka 11 noort dirigenti, kes alustavad oma esimest teekonda laulupeole liigidirigentidena. «See vastutus on tohutu ning julgen kõigi noorte dirigentide nimel öelda, et on väga suur au selles protsessis osaleda. Samas on ka veidi hirmutav näha, kuidas võetakse vastu vabas Eestis sündinud noorte helilooming ja selle käsitlus,» nentis noormeestekooride liigidirigent Edmar Tuul.

Noorte laulupeo peadirigendiks on Heli Jürgenson, tantsupeo pealavastajaks on Margus Toomla. XII noorte laulu ja tantsupidu «Mina jään» toimub järgmise aasta 30. juunist 2. juulini Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil.

Tartus osalesid seminaridel Tartu Karlova Kooli lastekoor, Tartu Karlova Kooli mudilaskoor, Tartu Ülikooli Akadeemiline naiskoor, Tartu Üliõpilassegakoor, Tartu Poistekoor ja Tartu Akadeemiline Meeskoor.

Tallinnas andsid oma panuse Tallinna Rahumäe Põhikooli lastekoor, Tallinna Muusikakeskkooli lastekoor, Raadio Laulustuudio mudilaskoor, ETV mudilaskoor, Tallinna Muusikakeskkooli mudilaskoor, Rahvusooper Estonia Poistekoori vanem õppekoor, Kammernaiskoor Sireen, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Segakoor, Segakoor HUIK!, Rahvusooper Estonia Poistekoor, Tallinna Poistekoor, Tehnikaülikooli Akadeemiline Meeskoor, Eesti Noorte Puhkpilliorkester ja Tallinna G. Otsa nim. Muusikakooli puhkpilliorkester.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles