Peagi saab Valgevenes viisaga pikemalt viibida (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Eero Vabamägi

Valitsuses on ettevalmistamisel Valgevenega sõlmitav kokkulepe, mis annab Eesti kodanikele õiguse Valgevenes pikemalt viibida.

Valitsuse korralduse eelnõu kohaselt plaanitakse heaks kiita Eesti ja Valgevene vahelise kokkuleppe allakirjutamine, millega lihtsustub Eesti kodanike sisenemine Valgevenesse, seal viibimine ja sealt lahkumine.

Eesti kodanikud saavad kokkuleppe sõlmimisel viibida Valgevenes viisa alusel senise 90 päeva asemel kuni 180 päeva, praegu alates viiendast päevast nõutav registreerimise kohustus tekib alates 31. päevast ja reisidokumendi kaotuse korral ei ole vaja taotleda hädaabidokumenti väljasõiduviisat, selgub eelnõu seletuskirjast.

Eesti ja Valgevene poliitilised suhted on olnud aastaid väga tagasihoidlikud tulenevalt Valgevenes valitsevast režiimist, mille suhtes Euroopa Liit rakendas piiravaid meetmeid. Samas on inimestevahelised suhted olnud läbi aastate aktiivsed – silmapaistvalt tihe on kultuurivahetus, samuti sportlaste koostöö, kohalikud omavalitsused on sõlminud arvukalt sõprus- ja koostöölepinguid, haridusasutuste vahel on sagedased kontaktid jms.

Eestis elavad valgevenelased moodustavad meie suuruselt kolmanda rahvusvähemuse, kes samuti arendab agaralt suhtlust Valgevenega. Ka turism kahe riigi vahel on aasta-aastalt aina kasvanud. Praeguseks on tühistatud enamik Euroopa Liidu piiranguid Valgevenele, mis loob eelduse poliitiliste suhete elavnemisele, öeldakse seletuskirjas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles