Tampere: Savisaar on kogu show’s jäänud iseendaks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna juht Edgar Savisaar on mõjuagendi-skandaalis esinenud klassikaliselt ja nahaalselt, jäädes kogu show jooksul iseendaks, leiab Tallinna Ülikooli kommunikatsiooni instituudi direktor, suhtekorraldusalase doktorikraadiga Kaja Tampere.

Postimees.ee palus Tamperel kommenteerida Edgar Savisaare mõjuagendi-skandaali poliitilise kommunikatsiooni perspektiivist.

Tampere hinnangul näitab Savisaar väga selgelt välja, et teda ei huvita, mida avalikkus arvab tema tegudest. «Ta teab, et on konkreetne valijaskond, kellele see häbematu stiil hästi sobib ja muu teda ei huvita. Tema kommunikatsioon on olnud kogu aeg manipulatsiooni musternäidis ja pole miskit öelda – seda tehnikat ta valdab.»

Tampere sõnul on selge see, et suur osa inimesi ei näe seda manipulatsiooni läbi ning neist, kes näevad, ei saa kunagi Savisaare valijaid.

Kommunikatsiooniteadlane nentis, et Keskerakonnale oleks kasuks tulnud, kui vahepealseid kriitilisemaid noote keskerakondlaste endi seast oleks tõsiselt kuulda võetud.

Saaremaa keskerakondlaste esmaspäeval tehtud ettepanek, et Savisaar võiks juhi kohalt taanduda (kuni Savisaar on oma õiguste kaitseks kohtu poole pöördunud ja sealt on ka lahend tulnud) oli Tampere sõnul hea nõuanne ning kommunikatsiooniteoreetilisi seaduspärasusi arvestav. Samas hiljem läks Savisaar oma delegatsiooniga Saaremaale ja sellele järgnes sõnum, nagu saare keskerakondlased siiski toetaksid Savisaart.

«Sellest (taandumisest – toim.) oleks võinud saada alguse Savisaare uus hingamine uuel kvalitatiivsel tasandil. Kahjuks otsustas Savisaar kuulda võtta teisi nõuandjaid, mis tema persooni imagole on ilmselgelt laastavad.»

Tampere tõdes, et Savisaar on karismaatiline persoon ja andekas kõnemees, kuid ta võiks oma andeid ja positsiooni targemalt ära kasutada. «Võib-olla on vana mees väsinud ja liialt oma mugavustsooni mandunud, sest praeguses olukorras tehtud strateegilised otsused ei üllata positiivselt. Pigem kinnitavad need kõiki kuvandeid, mis mõtlevates inimestes Savisaarest ja Keskerakonnast tekkinud on.»

Ta nentis, et nõu saab anda vaid siis, kui seda tahetakse kuulda võtta. «Ei saa vanainimest bussi aidata, kui ta sinna minna ei taha. Mis sest, et bussiga oleks tõhusam edasi liikuda,» näitlikustas Tampere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles