Ülevaade: millised erakoolid Eestis tegutsevad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakoolid.
Erakoolid. Foto: graafika: Alari Paluots

Kuumaks kerinud erakoolide rahastamise vaidluse taustal taasavaldab Postimees eelmise aasta lõpus tehtud ülevaate Eestis tegutsevatest erakoolides ning sellest, mis suunitlusega need koolid on.

Õpilaste arvud on 2014-2015 õppeaasta kohta. Õppemaksuna on esitatud koolide kõrgeim maks. Enamikus koolides, kus õppemaks on keskmine või üle selle, on õppemaks diferentseeritud kooliastmete järgi (algkoolis odavam, gümnaasiumis kallim, näiteks Rocca al Mare koolis on algkoolis hind 1827, gümnaasiumis 2355 eurot aastas), inglisekeelsed õppekavad on kallimad, paljudes koolides on ühe pere lastele esimesele lapsele täishind ja edasi 10-20 protsenti madalam. Lisaks on koole, kus soodustusi tehakse, kui pere on majanduslikult raskesse olukorda sattunud. Erivajadustega laste koolid on eriolukorras: nende õppemaksud on väikesed, aga erivajadustega laste haridusele maksab riik suuremat pearaha. Mitmetel koolidel on mitu filiaali, näiteks Rocca al Mare (Tallinn ja Vodja), Audentese spordigümnaasium (Tallinn ja Otepää, kusjuures osa õpilasi on tasuta õppel), Püha Miikaeli kool (Tallinn ja Kohila), Gaia kool (Türi, Tallinn, Märjamaa).

ALLIKAD: HARIDUSSILM, EHIS, HARIDUSMINISTEERIUM, ERAKOOLIDE ÜHENDUS

  • Keila ja Laagri Koolid, mis kuuluvad omavalitsusele, on seaduse silmis rahastamisreeglite mõistes loetud munitsipaalkoolideks. Nendele annavad eelarve ning nende eest saavad toetust omavalitsused. Seetõttu on nende õpilased loetud munitsipaalkoolide õpilasteks. Omavalitsused täidavad nende koolide kaudu põhiseaduslikku kohustust ning ei tohi võtta õppemaksu.
  • Euroopa Kool on eripärane riigikool – Euroopa Kooli pidaja on SA Innove kaudu riik. Seetõttu pole kool kunagi omavalitsustelt tegevuskulude toetust saanud ega saagi saada. Euroopa Kooli loomine on rahvusvaheline kohustus ning see teenindab Eestis elavate diplomaatide ja IT-agentuuri töötajate lapsi.
  • Erivajadustega laste erakoolid saavad nii suuremat pearaha ehk haridustoetust, kui ka on valitsus otsustanud, et vähemalt aastani 2023 toetatakse ka nende tegevus- ja muude taristukulude katmist kulupõhiselt ehk palju suuremas mahus.

Erakoolide ja haridusministeeriumi vaidlus käib selle üle, et haridusministeerium soovib jätta kohalikele omavalitsustele vabad käed - kui tahavad, katavad lisaks munitsipaalkoolidele ka erakoolide tegevuskulud, kui ei taha, ei kata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles