Keskerakond ja EKRE tahavad, et valitsus kingiks venekeelsetele peredele sõnaraamatu (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paranema peaks ka paljude inimeste eesti keele oskus.
Paranema peaks ka paljude inimeste eesti keele oskus. Foto: arhiiv

Opositsioonilise Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna 30 saadikut andsid täna riigikogu menetlusse eelnõu, mille kohaselt peaks valitsus senisest rohkem toetama Eesti venekeelsete elanike eesti keele õpet ja tagama neile keeleõppeks vajalikud materjalid.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles eelnõu üle andes, et valitsusele ettepaneku tegemiseks vajab eelnõu lõpphääletusel 51 häält. «Võin kinnitada, et saalis on veel küllaga inimesi, kes ütlevad, et nad algatada seda eelnõu ei soovinud, küll aga lõpphääletusel toetavad,» lausus ta.

Tema sõnul soovivad algatajad panna valitsusele ülesande korraldada senise keeleõppesüsteemi süvaanalüüs ja auditeerimine, et selgitada välja põhjused, miks pole keeleõpe siiani oodatud tulemusi andnud.

Eesti keele õppe tõhustamiseks soovivad saadikud teha eesti-vene ja vene-eesti sõnaraamatud, sealhulgas seletavad sõnaraamatud internetis kergesti kättesaadavaks ja võimaldada kõigile vene kodukeelega peredele need kahe aasta jooksul ka paberkandjal. Samuti tahaksid nad, et eesti keele õpikute ja muude õppematerjalide ettevalmistamisega hakkaks tegelema ekspertkomisjon ning televisioonis valmistataks ette riigieelarvest rahastatud põhjalik ja tõhus eesti keele kursus. Ka peavad nad vajalikuks töötajatele spetsiifiliste keeleõppekursuste korraldamist.

Algatajad märkisid eelnõu seletuskirjas, et Eesti ühiskonnas muutub iga päevaga järjest suuremaks väljakutseks rahvuse alusel tekkiv eraldatus, mis väljendub erinevas meedia- ja inforuumis, kultuurilistes ja ühiskondlikes teadmistes ning julgeoleku- ja välispoliitilistes hoiakutes. Segregatsiooni kõrvaldamiseks tuleb nende sõnul ennekõike arendada venekeelsete elanike riigikeele oskust, mida saab teha läbi eesti keele õpetamise võimaluste arendamise.

Opositsioonisaadikud viitasid ka inimõiguste instituudi mullusele uuringule «Keelelised inimõigused», mille kohaselt leiavad venekeelsed elanikud, et eesti keele oskus on küll oluline, kuid oma riigikeele oskust ei hinda nad eriti kõrgeks. «Keel on aga esimene integratsiooni samm – kui pole keeleoskust, pole ka integratsiooni. Ühine kultuuriruum ja üksteise mõistmine saab tulla vaid läbi ühise keele,» märkisid nad eelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles