Eesti võtab otse Türgist vastu 200 sõjapõgenikku (37)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgist Kreeka Lesbose saarele jõudnud migrandid.
Türgist Kreeka Lesbose saarele jõudnud migrandid. Foto: SCANPIX

Eesti võtab Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud leppe alusel otse Türgist vastu kuni 200 sõjapõgenikku, täpset vastuvõetavate arvu on siseminister Hanno Pevkuri sõnul praegu vara öelda.

«Alustame suurusjärgus 20 põgenikuga. Kui Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud lepe täies mahus realiseerub, lisandub sellele numbrile veel suurusjärgus 150-180 inimest,» ütles Pevkur Postimehele.

Pevkur kinnitas, et Türgist võetavad sõjapõgenike arvelt Eesti põgenikekvoot ei suurene ning see jääb nende 550 inimese hulka, milles Euroopa Liidu siseministrid mullu septembris kokku leppisid.

Euroopa Liit ja Türgi sõlmisid kokkuleppe, mille järgi saadetakse kõik Kreekasse saabunud põgenikud Türgisse tagasi. Euroopa Liit on lubanud iga Kreekast tagasisaadetava süürlase eest otse Türgist vastu võtta kokku 72 000 ÜRO pagulaskriteeriumidele vastavat süürlast. Pevkuri sõnul lahendatakse otse Türgist võetavate põgenike jagamine Euroopa Liidu riikide vahel juba olemasoleva, mullu septembris kokku lepitud mehhanismi järgi.

Millal esimesed põgenikud Türgist Eestisse jõuavad, on Pevkuri sõnul praegu raske öelda.

Valitsus andis täna diplomaatilise passi Harku kinnipidamiskeskuse juhile Pärtel Preinvaltsile, kes hakkab Türgis ette valmistama põgenike ümberasustamist.

Preinvalts on praegu juba Türgis kohal. «Preinvalts töötab meeskonnas koos Saksa, Soome ja Läti kolleegidega. Tema eesmärk sama, mis Priit Põdral Kreekas ja Itaalias ehk võimalike ümberasustatavate väljavalimine, intervjuude ettevalmistamine ja koostöö nii ELi kui ka ÜRO vastavate asutustega,» ütles Pevkur.

Siseministri sõnul on Eesti valmis võtma otse Türgist vastu sõjapõgenikke, kes vastavad rahvusvahelise kaitse tingimustele, on ise nõus Eestisse tulema ja ei ole ohuks Eesti julgeolekule.

Türgi väljaande Hürriyet andmetel oli üleeilse seisuga otse Türgist ELi riikidesse ümberasustatud 78 süürlast, kellest enamik saadeti Saksamaale ja Hollandisse, 11 neist aga ka Soome.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles