Veisepraad punase veini ja ploomiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa

8 portsu

umbes 2–3 kilone pala veise abaliha (välisfilee sobib ka kenasti)
3 sl oliiviõli
2,5 dl kuiva punaveini
u 400 g purk konserveeritud hakitud tomateid
1 kg sibulat
4 suuremat õhukeselt viilutatud porgandit
16 kooritud küüslauguküünt
230 g kuivatatud kivideta ploome
1 sl värsket hakitud tüümiani (või 2 sl kuivatatud ürti)
¾ dl ploomimahla
palsamiäädikat
3 sl värsket hakitud lehtpeterselli

Kuumuta ahi 160 kraadini. Kuivata lihatükid köögipaberiga ning puista üle soola-pipraga. Lase suuremal praepannil õli tulikuumaks. Prae lihapala igast küljest pruuniks.

Tõsta lihatükk ahjupannile või -vormi. Vala praepannile, kus pruunistasid liha, tomatid ning kalla peale vein. Kraabi pannipõhjast kogu pruun krõbedus tomati ja veini sisse ning kuumuta kogu kraam keema.

Vala pannitäis plaadil olevale lihale. Laota hakitud sibulad, porgandid ja küüslaugud prae ümber. Puista peale ploomid ja tüümian. Nirista üle ploomimahla ja 3 sl palsamiäädikaga. Jahvata peale portsuke soola-pipart.

Tõsta praad ahju alumisse kolmandikku küpsema. 15 minuti pärast kata plaaditäis tihedalt fooliumiga. Küpseta ahjus 3–3,5 tundi. Eemalda foolium ning lase 45 minutit taheneda. (Kõike seda võid teha ka serveerimisele eelneval päeval.)

Lõika liha ristikiudu sentimeetripaksusteks viiludeks. Soovi korral tõsta rasva kogu muu kraami pealt vähemaks. Püreesta 3 dl pannil olevast kraamist köögikombainis kastmeks (ploomid tõsta välja).

Maitsesta see teelusikatäie palsamiäädika, ploomimahla ja soola-pipraga. Ühenda ülejäänud pannipealne ja kaste. Laota praeviilud ahjuvormi, vala peale muu kraam ning kuumuta ahjus 180 kraadi juures 30 minuti jagu. Serveerimisel puista üle peterselliga.

Juurde sobib pakkuda tavalist keedetud või aurutatud kartulit ning värvilisi köögivilju. Prae 1 sl võis paari viilutatud küüslauguküünt ja nirista see serveerimise eel aedviljadele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles