Herman Simm keeldus avalikust selgitusest

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Owe Ladva.
Owe Ladva. Foto: Toomas Huik

Postimehe kaudu juhtunu selgitamiseks võimaluse saanud väidetav riigireetur Herman Simm eelistab avalikkuse ees suu kinni hoida.

Simmiga neljapäeva õhtul arestimajas kohtunud vandeadvokaadi vanemabi Owe Ladva edastas riigireetmises kahtlustatavale Postimehe palve võimaluse korral avalikkusele juhtunut selgitada. Paraku Simm sellest keeldus.

«Ta ei soovi midagi ümber lükata ega midagi kinnitada,» ütles Ladva. «Ta ei soovi praegu avalikult sõna võtta.»

Nii jääbki siiani avalikkuses selgusetuks, mida spiooniskandaali peategelane ise toimuvast arvab. Postimehe andmeil annab ta uurimisel selgeid vastuseid ning on sõlminud algselt talle kaitsepolitseis määratud riigipoolse kaitsja Ladvaga kokkuleppe, mille järgi on mees edaspidi Simmi kokkuleppeline kaitsja.

Ei mõista kahtlustust

Samas on Simmi Euroopas õigusalal töötav täiskasvanud tütar soovinud oma isale saata appi omapoolset kaitsjat, kuid esialgu on tütrele väidetud, et see pole vajalik.

«Ma ei saa sellest absoluutselt aru, sest seaduse järgi võib inimesel olla korraga kas või kolm kaitsjat,» ütles Simmi abikaasa Heetet kaitsev vandeadvokaat Sven Sillar.

Erinevalt Ladvast on Sillar uurimisest rääkides väga jutukas. Tema sõnul on nii talle kui ka Heete Simmile siiani arusaamatu, milles naist kahtlustatakse. Ainus, mida Sillar teab, on see, et naist kahtlustatakse riigireetmisele vaimses kaasaaitamises, mis on tõendatud kirjalike tõenditega.

«Aga Heete Simm ei saa sellisest kahtlustusest aru. Saage aru, see ei ole puhas kaitsetaktika,» ütles Sillar. «Ta ei saa kahtlustusele eitavalt ega jaatavalt vastata, kui inimene ei tea, mis talle konkreetselt kuriteosüüks pannakse.»

Võib vaid oletada, et Heete Simmi kuriteos kahtlustamise taga võib olla kapo taktika saamaks temalt kätte võimalikke ütlusi Herman Simmi kohta, sest tunnistajana võiks ta oma abikaasa vastu ütluste andmisest keelduda.

Suuri pretensioone pole

Sillari sõnul ei selgu talle esitatud dokumentidest muud peale selle, et riigireetmise vahemees oli keegi Jesus ning et kuriteod toimusid välisriikides. «Isegi kuriteo võimalikku ajavahemikku pole,» ütles advokaat. «See Jesus on ainus infokild ja sellise nime internetiotsingusse toksimisega kaugele just ei jõua.»

Kuna Sillar on veendunud oma kliendi süütuses, esitas ta kolmapäeval ringkonnakohtule taotluse naise vahi alla võtmise määrus tühistada. «Saate aru – piltlikult öeldes istub praegu vahi all täiesti segaduses 53-aastane tädi. Alguses oli ta šokis, kuid nüüd on juba rahulik,» ütles Sillar.

Herman Simmi kaitsja Owe Ladva esialgu oma kliendi vabastamist ei taotle. «Kuid meil on selleks aega kuni kolmapäevani,» ütles Ladva. «Herman Simmil uurijate vastu suuri pretensioone pole ja väikestest asjadest ma ei räägi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles