Iraani naisliikumine võttis sõna Marina Kaljuranna valiku suhtes kanda pearätti (6)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand ja Iraani riigipea Hassan Rouhani.
Marina Kaljurand ja Iraani riigipea Hassan Rouhani. Foto: Instagram

Välisminister Marina Kaljuranna eile alustatud Eesti esimene kõrgetasemeline visiit Iraani pani sealset naisliikumist võtma sõna teemal, et naispoliitikud ei peaks riiki külastades katma oma pead.

My Stealthy Freedom (tõlkes «minu varjatud vabadus» – toim) on veebipõhine sotsiaalne liikumine, kus iraani naised jagavad endast fotosid, millel nad ei kanna hijabi. Liikumine võitleb selle eest, et naised saaksid õiguse ise otsustada, kas nad tahavad kanda hijabi või mitte.

Kampaanial on Facebookis ligi miljon pooldajat. Liikumise algatas kaks aastat tagasi Iraani ajakirjanik Masih Alinejad. Iraanis peavad naised avalikes kohtades kohustuslikus korras katma oma juukseid. Selline riietumisreegleid reguleeriv seadus võeti riigis vastu pärast Iraani revolutsiooni 1979. aastal.

Facebooki lehel teeb My Stealthy Freedom pöördumise pealkirjaga «Eesti naispoliitikutele ja ülejäänud maailmale, kes Iraani külastavad».

Pöördumises kirjutatakse, et kuigi liikumisel on hea meel, et Iraanil on sõbralikud suhted Euroopa riikidega, on neil sõnum igale Iraani reisivale naispoliitikule.

«Palun rääkige meie valitsejatega kohustuslikust hijabi kandmisest, mida te ise olete visiidi ajal sunnitud kandma. Kas seda on tõesti palju palutud, et te räägiksite meie valitsejatega austusega sellest kohustuslikust hijabist, mida iraani naised on sunnitud kandma ja siis annaksite teada, millised olid valitsuse ametnike reaktsioonid?» seisab postituses.

My Stealthy Freedomil on palve igale mitte-iraanlasest naispoliitikule. Kui Iraani riigi juhid külastavad meie riike, tahavad nad, et austataks Islami kombeid. Näiteks väldivad Iraani ametnikud vastuvõttude külastamist, kus pakutakse alkoholi. «Kui see juhtub, siis miks te ei palu neil austada meie inimväärtusi, milleks on inimese vaba valik?» küsivad aktivistid.

Liikumine toob välja, et Iraani riiklikes meediaväljaannetes on juba rohkem kui 30 aastat ajakirjanikel olnud keelatud esitada küsimusi hijabi kohta. Paljud naised on aga Iraanis avalikult protesteerinud kohustusliku hijabi kandmise vastu. «Paljud naised Iraanis tahavad, et nende hääl kostuks riigiametnikeni,» kirjutatakse postituses. 

Postituses palutakse, et naispoliitikud võtaksid selle teema üles kohtumistel Iraani poliitikuga ega annaks vastuseid stiilis, et keegi ei peaks sekkuma teise riigi seadustesse. «Sest kui teie peaksite välja tulema hijabi keelava seadusega, oleks Iraan esimene riik, mis rikuks seda seadust,» märgivad aktivistid.

Aktivistid rõhutavad, et ärge öelge, et hijab on nõutud seadustes ja kõik peaksid seadust järgima. «Kui me vaikiksime maha ebaõiglased seadused, siis oleks orjapidamine, mis oli kunagi samuti seaduslik, jätkuvalt meiega.»

Kaljurand tõstatas naiste õiguste teema

Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov põhjendas, et ametlikel välisvisiitidel lähtutakse riietuse puhul kohalikest seadustest, tavadest ning protokollilistest aspektidest.

Kohtumistel Iraani juhtidega tõstatas Eesti välisminister naiste olukorra ning naiste võimestamise teema. «Minister rõhutas vajadust suurendada naiste rolli ühiskonnas ning toetada neid karjääri edenemisel,» lisas Sudakov.

 

She is now in Iran وزير خارجه استوني در ايرانTo Estonian female politicians and the rest of the world visiting...

Posted by ‎My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on Sunday, 10 April 2016
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles