Aeg: populismile saab vastu seista järjekindla ja aktiivse selgitustööga (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitsepolitsei endise peadirektori, praeguse riigikogu liikme Raivo Aegi sõnul sobib Venemaa «kõva käe» poliitika, mis on suunatud isolatsioonile ja hirmutunde tekitamisele, oma olemuselt hästi nii vasak- kui paremradikaalidele.

«Radikaalsed erakonnad toetuvad inimeste rahulolematusele poliitikaga. Kui rahulolematus ja hirmufaktor on välja kujundatud, siis selle pinnalt on väga lihtne inimestega manipuleerida,» ütles Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Aeg kapo eile avalikustatud aastaraamatut kommenteerides.

Tema sõnul on Venemaa mõjutustegevus läbi katusorganisatsioonide, Euroopa ühtsuse murendamise ja Schengeni ruumi nõrgestamise viimase aastaga väga tugevalt kasvanud ning suurim julgeolekuoht Eestile lähtub just Venemaa välispoliitikast, mitte rändekriisist.

«Populismist ajendatud isolatsionismi propageerimine on kuritegelik,» ütles ta. «Kindlasti ei taha me olla samas olukorras kui 1939. aastal, mil Eesti oli isolatsioonis, kuid just see on Venemaa eesmärk, propageerides EList ja NATOst eemaldumist.»

Aegi sõnul kasutavad Venemaa Föderatsiooni luure- ja vastuluureteenistused oma eesmärkide täitmiseks kõiki võimalusi. «Väga lihtne on värvata inimesi, kes on näiteks seadusega pahuksis ning kellele võimaldatakse läbi eriteenistuste toe ebaseadusliku tegevuse jätkamist,» märkis ta.

Tema hinnangul on riigil võimalik populismile vastu seista, tehes järjekindlat ja senisest aktiivsemat selgitustööd, ning kapo aastaraamatul on selles oluline osa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles