Ministeerium soovib kehtestada vaid isadele mõeldud vanemahüvitise (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium soovib kehtestada vanemahüvitise perioodi, mis oleks reserveeritud vaid isadele, et tagada kõigile võrdsed võimalused tööturul.

Ehkki ka täna on isadel võimalus vanemahüvitist võtta, kasutab seda siiski vaid üheksa protsenti isadest. Sellest tulenevalt on paljud riigid, näiteks Põhjamaad, Saksamaa ja Sloveenia teinud ühe osa vanemahüvitisest kättesaadavaks vaid isadele, teatas Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Teiste riikide kogemus on näidanud, et meetmel on mõju – näiteks Norras, Islandil ja Rootsis on isade vanemapuhkusele jäämine tõusnud ligikaudu 90 protsendini.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul on oluline, et initsiatiiv kehtestada Eestis vähemalt kahekuine ainult isadele ette nähtud vanemahüvitise periood saaks teoks. Samuti plaanib valitsus anda Tööinspektsioonile õiguse kontrollida meeste ja naiste palgaerinevuste õigustatust.

«Täna on see päev, mil Eesti naine peaks endale justkui õlale patsutama – viimaks ometi suutis ta teenida sama palju nagu mees eelmise aasta lõpuks. Tegelikult ei saa me riigina kuidagi uhked olla, et troonime jätkuvalt Euroopa Liidu palgalõhe edetabeli tipus,» lausus Ossinovski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles