Martin Helme imestab: sisuliselt on välja kuulutatud vaikiva ajastu algus (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«21. sajandi euroopalike väärtuste peainkvisiitor Liisa Pakosta ja kartellipoliitikud on välja kuulutanud Vaikiva Ajastu alguse,» ahastab EKRE aseesimees Martin Helme oma Facebookilehel. «Kas ma pean jääma ootama arreteerimist? Või ehk hotelliaknast välja kukkumist?»

Helme kirjutab sotsiaalmeedias, et soov näha Eesti presidendina eestlast on tema meelest kuulutatud ühemõtteliselt kriminaalseks, arvamusvabadus ja rahvuslus keelustatuks. «Eestis ei tohi olla poliitikuid, kes räägivad rahvusest ja rahvuslusest, vähemalt mitte siis, kui see puudutab olulisi asju, näiteks võimu,» imestab Helme.

«Kas ma pean jääma ootama arreteerimist? Või ehk hotelliaknast välja kukkumist? Tänapäeva Eestis on muidugi popimad trepil surnuks kukkumised...,» teeb Helme vihjeid.

Helme saatis meediale ka pressiteate, milles väidab samuti nn vaikiva ajastu saabumist.

«Kui presidendikandidaadi rahvusele tähelepanu juhtimine ajab kartellipoliitikud ja meedia hüsteeriasse, siis on see märk sellest, millisesse poliitilise korrektsuse totalitarismi me vasakliberaalide juhtimisel teel oleme,» leiab Helme pressiteates.

«Osaliselt võib alanud nõiajahti pidada meie poliitiliste oponentide vastuseks Konservatiivse Rahvaerakonna toetuse tõusule. Sisuliselt on aga välja kuulutatud vaikiva ajastu algus. Soov näha Eesti presidendina eestlast on kuulutatud kriminaalseks ning arvamusvabadus ja rahvuslus taunitavaks,» märgib Helme pressiteate vahendusel.

Ta kinnitab, et pole öelnud ühtegi halba sõna ei vene rahvuse ega ka mitte selle kohta, et Marina Kaljurand on vene rahvusest. «Mitte kusagil pole ma väitnud, et Marina Kaljurand ei tohiks kandideerida presidendiks. See on tema põhiseaduslik õigus ja meie erakond kaitseb Eesti põhiseadust kindlamalt kui ükski teine,» ütles Helme. «Ka ei leia ma, et seisukoht, nagu võiks Eesti president olla eestlane, saaks olla kuidagi diskrimineeriv.»

Helme peab rahvust oluliseks identiteedi osaks. «Ka näiteks USAs, mis erinevalt Eestist ei ole rahvusriik, võetakse presidendikandidaatide etniline taust avalikkuses pulkadeks lahti. Keegi ei hakka selle peale hüsteeritsema.»

Helme toonitab, et mitte tema pole nimetanud Marina Kaljuranda venelaseks. «Kaljurand ise peab ennast venelaseks ja ta on seda korduvalt avalikult välja öelnud. Kui nüüd Eestis leitakse, et rahvusest rääkimine ei kuulu kaasaegse poliitilise kultuuri juurde, siis sellega ma ei nõustu,» ütleb Helme.

«Meie leiame, et rahvusel on tähtsus. Eesti on põhiseaduse kohaselt rahvusriik, mitte kodakondsuspõhine riik. Rahvusliku erakonnana peame me rahvust oluliseks osaks identiteedist. Võiks olla enesestmõistetav, et Eestil on eestlasest president. Aga nagu näha mõne poliitiku ja ajakirjanduse reaktsioonist, siis enam see ei ole iseenesestmõistetav.»

Kõige absurdsemad on aga Helme sõnul süüdistused selles, nagu peaks ta eestlase juures oluliseks tõupuhtust.

«Inimesed tulge mõistusele. Keegi meist ei ole rääkinud mingisugusest rassiteooriast või vereliini puhtusest. Ma pole kunagi öelnud või arvanud, et rahvus on geneetiline. Rahvus on selgelt identiteediküsimus. Ja nagu öeldud, Kaljurand peab ennast ise venelaseks.»

Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimehe sõnul on ülespuhutud skandaalis paraku varju jäänud Kaljuranna välispoliitilised seisukohad.

«Juhime tähelepanu, et Kaljurand ei tunnista Tartu rahulepingu kehtivust ega seda, et 5,2 protsenti praegusest Eestist on okupeeritud. Kaljurand ei pea vajalikuks nõuda Venemaalt okupatsioonikahjude hüvitamist. Ka ei ole ta vastustanud ELi immigratsioonikvoote,» ütleb Helme.

«Kõik need Reformierakonna seisukohad, mida Kaljurand ellu aitab viia, on otse või kaudselt kasulikud Kremlile. Minu arvates ei kinnita lojaalsust Eestile mitte sõnad, vaid teod. Et olla Eestile lojaalne, selleks tuleb ajada eestimeelset poliitikat. Aga kindlasti soovin Kaljurannale vastupidavust presidendivalimistel.»

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles