IRLi kristlik ühendus kutsus riiki sekkuma Narva Aleksandri kiriku müüki

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu kristlik ühendus kutsus avalikus pöördumises riiki sekkuma Narva Aleksandri kiriku võõrandamisse, kuna hoone müümisel oksjonil võib see sattuda valedesse kätesse.

Aleksandri kirik Narva suurima protestantliku kirikuna on minemas kiriku käest omaniku kätte, kes ei tarvitse olla heatahtlik läänelike väärtsute suhtes. Kirik ajaloolise väärtuse ja lääneliku ususümbolina võib sattuda omaniku kätte, kes muudab selle sisu ja koos sellega teeb olematuks ka selle sümboolse väärtuse, märkis ühendus avalduses.

Ülendus toonitas, et Eesti riigil on kõik võimalused kiriku omandi taastamiseks kogudusele ning praeguses olukorras on see mitte ainult võimalik, kuid ka hädavajalik.

«Nii selle kiriku kui ka mitmete teiste kirikute puhul on mitmed riigiesindajad öelnud, et riik ei saa sekkuda, kui tegemist on kiriku omandiga. Kuidas saab riik aidata teatreid, kontserdimaju ja muud sarnast üles ehitada? Kirik koondab märkimisväärselt suurt osa ühiskonnas. Miks peaks riik kirikut ignoreerima ja toetama mingi muu huvigrupi tegevust. Kui palju miljoneid läheb riigi raha spordi ja muu ühistegevuse toetuseks? Samuti on kirikute liikmed maksumaksjad ja riigipoolse abi õigustatud subjektid,» teatas IRLi kristlik ühendus.

Ühendus palus valitsusel peatada kiriku võõrandamise protsess ning moodustada kiriku haldamiseks sihtasutus sarnaselt Peterburi Jaani kirikuga, mille nõukogus on nii Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku kui valitsuse esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles